BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  EKONOMİ

Avrupada resesyon kabusu

Mali kriz avro bölgesini durdurdu. İtalya'dan kötü haber geldi. Fransa kıl payı yırttı. İşte ekonomideki son durum;

Abone ol

Dünya mali kriz ile sarsılıyor. Resesyon kabusu Avrupa ülkelerinin tepesine çöktü... İtalya durdu, Fransa ise kıl payı yırttı.

Dünyanın en zengin ülkeleri kriz nedeniyle sallantıda. Hollanda ince çizgide dans ediyor. Ülkenin her an resesyona (durgunluğa) girebileceği bildiriliyor.

İTALYA DURDU, FRANSA YIRTTI

Avro bölgesinin en büyük ekonomilerinden İtalya'dan kötü haber geldi. İtalya ekonomisi durgunluğa girdi. Fransa'nın ise çok küçük bir farkla resesyona girmekten kurtulduğu açıklandı. Alm

ZENGİNLERİN RESESYON KABUSU


AB'de ortak para kullanan 15 ülkenin dahil olduğu Avro Bölgesi, ikinci çeyrekteki binde 2 küçülmenin ardından üçüncü çeyrekte de binde 2 daralarak 15 yıl aradan sonra durgunluğa girdi.

Küçülen ekonomiler arasında yüzde 1'le Estonya, binde 5'le Almanya ve İngiltere, binde 2'yle İspanya ve binde 1'le Macaristan yer aldı. Avro Bölgesi'nin en büyük ekonomisi Almanya, ikinci çeyrekte de binde 4 küçülmüştü.

anya, Fransa ve İtalya, avro bölgesi ekonomisinin üçte ikinsinden fazla bir paya sahip bulunuyor

Bir koca ülke Macaristan batıyor...

Mali kriz en çok iki ülkeyi etkiledi. Bunlardan biri Macaristan diğeri İzlanda oldu. Ülkede şimdiye kadar yüzlerce şirket battı.

Son kurban ise Macaristan Hava Yolları (Malev)... İflasın eşiğine gelen kuruma peşin para dışında hiç bir şirket yakıt bile vermiyor. 50 milyon dolar borcu bulunan şirket her an batabilir. Şirketin borçlarını ödeyemez durumda olduğu açıklandı.

EN BÜYÜKTEN REKOR ZARAR

Kriz asya ülkelerini de sarsıyor. Güney Kore Havayolları rekor düzeyde zarar etti. Dünyanın en geniş kargo filosuna sahip olan şirket, son 14 yılın en büyük oranlı üç aylık zararı olarak kabul edilen 497,6 milyon dolar zarar ettiği bildirdi.

OTOMOBİL SATIŞLARI DURDU

Resesyona giren Avrupa'da
otomotiv sektörü sarsılıyor.
Avrupa'da küresel finansal krizin etkilerinin hissedilmeye başlamasıyla Ağustos'ta yüzde 14,5 ve Eylül'de yüzde 8,2 daralan oto pazarı Ekim ayında da yüzde 14,5 geriledi.


TÜRKİYE'YE KÖTÜ HABER

Mali kriz dalgaları Türkiye kıyılarına da vuruyor. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poor's, Türkiye'nin görünümünü, durağandan, negatife çevirdi.

Bunun nedeni, Türkiye'nin dış finansman ihtiyacı ve bu ihtiyacın teminindeki zorluk... Türkiye'nin dış finansman ihtiyacının bir kısmının bankalar, önemli bir kısmının ise şirketlerden kaynaklandığı kaydedildi.

PİYASALARDA SON DURUM

Mali krizin etkisi altındaki

DOLARDA SON DURUM

İSTANBUL ALIŞ SATIŞ
ABD Doları 1,6020  1,6060
Avro 2,0320  2,0380
Sterlin 2,3600  2,3900
piyasalarda ise az da olsa bir ferahlama görülüyor. Avrupa borsalarındaki yükseliş İMKB'ye de yansıdı.  Borsada ibre bu kez yukarı yönde, dolar da sakin...

BORSA DEĞER KAZANDI

İstanbul Menkul Kıymetler Borsasında (İMKB) işlem gören hisse senetleri günlük bazda ortalama yüzde 1,30 oranında değer kazandı. İMKB Ulusal 100 Endeksi, ikinci seansta 59,33 puan artarak 25.425,26 puandan kapandı.

Hisse senetlerinin ikinci seanstaki ortalama değer artışı yüzde 0,23 oldu. İlk seanstaki 265,95 puanlık artış dikkate alındığında, Borsa endeksi günün tamamında 325,28 puan yükseldi. Hisse senetleri günlük ortalama yüzde 1,30 değer kazandı.

AVRUPA'DA YÜKSELİŞ VAR

Avrupa borsalarında endeksler, 3 günlük kaybın andından bugün yüksek açıldı. Borsalarda madencilik, metal ve bankacılık sektörüne ilişkin hisse senetlerinin fiyatlarında artış yaşandı.

FTSEurofirst 300 Endeksi yüzde 2,6, Almanya'nın DAX Endeksi yüzde 2,96, FTSE Endeksi yüzde 3,47, Fransa'nın CAC Endeksi 2,85 arttı.

Rusya Borsası'nda açılışta endekslerde görülen yükselme ile birkaç gündür yaşanan kayıpların büyük bölümünü kapattı. MICEX Endeksi yüzde 7,3 RTS Endeksi de yüzde 9 yükseldi.

ASYA PİYASALARDA DURUM NE?

Tokyo Menkul Kıymetler Borsası yükselişle kapandı. Nikkei Endeksi, yüzde 2,72 oranında değer kazanarak 8.462,39 puandan kapandı. ABD’de, Başkan George Bush başkanlığında yapılacak küresel ekonomi zirvesine yönelik umutlar Asya’daki diğer borsaların da değer kazanmasında etkili oldu.

ABD BORSASI SERT YÜKSELDİ

New York Wall Street Borsasında Dow Jones ve Nasdaq endeksleri günü yükselişle kapattı.  Borsanın temel göstergesi Dow Jones 552 puan artışla 8 bin 835 puana çıkarken, teknoloji endeksi Nasdaq 97 puan kazanımla 1.596 puana yükseldi.