BIST 10.644
DOLAR 32,19
EURO 35,12
ALTIN 2.520,18
HABER /  POLİTİKA

Avrupada da parti kapatma var

TBMM Araştırma Merkezi, 14 Avrupa ülkesinde siyasi partilerin kapatılmasıyla ilgili incelemede bulundu.

Abone ol

TBMM Araştırma Merkezi, 14 Avrupa ülkesinde siyasi partilerin kapatılmasıyla ilgili incelemede bulundu. İncelemesi yapılan ülkelerde parti kapatma yetkisi savcıların elinde.

AK Parti'ye yönelik kapatma başvurusunun ardından TBMM Araştırma Merkezi milletvekillerinin isteği üzerine harekete geçti.

Merkez, 14 Avrupa ülkesinin yasalarından yola çıkarak, bu ülkelerde siyasi partilerin hangi şartlarda, nasıl kapatıldığını inceledi.

Hazırlanan raporda 14 Avrupa ülkesinin genelinde parti kapatma yönünde başvuruda bulunma hakkının savcılarda olduğu belirtilirken, sistemin istisnaları da açıklandı.

İspanya'da kapatma için cumhuriyet savcısının yanı sıra partinin fiillerinden zarar gören kişiler de başvuru yapabiliyor. Üstelik hükümetlerin de parti kapatma başvurusunda bulunma yetkisi var.

Almanya 'da ise kapatma davası için, federal meclis, eyaletler meclisi ya da hükümet başvuruda bulunabiliyor.

14 ülkede de kapatma kararını ya Anayasa Mahkemesi ya da benzer bir kurum veriyor.

Rapora göre, Avrupa'da parti kapatmanın ortak kriteri şiddet ve ırkçılık gibi suçlar.

Almanya'da, ülkenin temel düzenini ve cumhuriyetin varlığını tehlikeye atan siyasi partiler kapatılabiliyor. Polonya, İtalya ve Portekiz'de faşist parti kurulması yasak.

İtalya'da medeni kanun hükümlerine aykırı davranan siyasi partilere cezai işlem uygulanırken, Polonya'da mahkeme kararıyla sicil kaydı bir kez silinen parti bir daha faaliyette bulunamıyor.

İngiltere ve Belçika gibi bazı ülkelerde ise siyasi parti kapatma uygulaması yok.

Araştırma yapılan 14 Avrupa ülkesinde parti kapatma cezası uygulansa bile, siyaset yasağı düzenlemesi bulunmuyor.