BIST 10.083
DOLAR 32,46
EURO 34,89
ALTIN 2.441,89
HABER /  GÜNCEL

Avrupa Merkez Bankası'ndan sürpriz faiz indirimi

Avrupa Merkez Bankası, pek çok uzmanın sürpriz diye tanımladığı bir hamleyle gösterge faiz oranını %0,50'den, %0,25'e indirdi.

Abone ol

Avrupa Merkez Bankası, pek çok uzmanın sürpriz diye tanımladığı bir hamleyle gösterge faiz oranını %0,50'den, %0,25'e indirdi.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi, Euro Bölgesi'nde düşük enflasyon ve ekonomik zayıflık beklentisi nedeniyle faizi bu rekor düşük seviyeye çekme kararı aldıklarını söyledi.

Euro Bölgesi'ndeki enflasyon geçen ay, Ocak 2010'dan bu yanaki en düşük seviye olan %0,7'ye düşmüş ve bazı ülkelerde deflasyon yaşanması kaygıları körüklenmişti.

Ekonomik krizin en büyük darbelerden birini vurduğu Euro Bölgesi Yunanistan'da fiyatlar geçen Temmuz'dan bu yana artmadı.

Bazı ekonomi uzmanları İspanya'da da deflasyon yaşanabileceğinden kaygı duyuyor.

ECB'nin enflasyonu %2'nin hemen altında tutma hedefi, ekonomik büyüme için sağlıklı bir oran olarak görülüyor.

Düşük enflasyon dönemi

Faiz indirimi duyurusunun yapıldığı basın toplantısında konuşan Draghi, "ECB'nin uzun bir düşük enflasyon dönemi bekliyor. Bu dönemi %2'nin altında ama bu seviyeye yakın bir oranın takip etmesini öngörüyoruz" dedi.

Draghi ayrıca, Euro Bölgesi'ndeki ekonomik faaliyetin "beklediklerinden zayıf" olduğunu vurguladı.

Mario Draghi, bankanın yeni uygulamaya koyduğu, kararlarla birlikte ileriye dönük rehberlik etme politikası çerçevesinde, faiz oranlarının görünür gelecekte düşük kalacağını vurguladı.

ECB faiz oranlarını geçen Mayıs'tan bu yana %0,50'de tutuyordu. Eylül 2012'de de %0,75'e indirilmişti.

Gösterge faizi, bankaların ECB'den daha ucuza borç alması ve bankaların da bu kredileri iş sahiplerine vererek ekonomiyi canlandırmaları amacıyla düşük tutuluyor.

17 ülkenin oluşturduğu Euro Bölgesi yılın ikinci çeyreğinde ekonomik büyüme kaydetmiş, bölgenin Gayrisafi Hasılası %0,3 artmıştı.

Ancak Euro Bölgesi'nde işsizlik hala yüksek ve bazı ülkelerdeki kemer sıkma önlemleri büyümeyi engelliyor.

Kararın ardından Euro dolar karşısında %1'den fazla değer kaybetti.