BIST 9.769
DOLAR 32,54
EURO 34,89
ALTIN 2.431,42
HABER /  GÜNCEL

Avrupa Birliği'nde Türkiye tartışması!

Mülteci anlaşması kapsamında Türkiye'ye yapılacak olan toplam 6 milyar euroluk mali yardımın 3 milyar euroluk kısmının nasıl ödeneceği konusunda AB içerisinde tartışma yaşanıyor.

Abone ol

Financial Times (FT) gazetesinde yer alan habere göre Almanya ve Hollanda gibi bazı ülkeler, mülteci anlaşması kapsamında Türkiye'ye yapılacak olan toplam 6 milyar euroluk mali yardımın ikinci 3 milyar euroluk ödemesinin tamamını birliğin yürütme organı Avrupa Komisyonu'nun finanse etmesini önerdi.

FT'deki haberde, Komisyon'un ise bu öneriye, 3 milyar euroluk yükü tek başına omuzlamasının diğer alanlarda harcaması öngörülen para miktarını ve üye devletlerin Türkiye'nin bu yardımı nasıl kullandığını denetleme gücünü azaltacağını belirterek karşı çıktığı belirtildi.

'Afrin için endişeliyiz' diyen AB'ye Türkiye'den sert yanıt!

Gazeteye konuşan bir AB diplomatı, önerinin 'mali ve siyasi miyopluğun' bir örneği olduğunu belirterek, "Bu, çılgınca bir fikir" dedi.

Mart 2016'da anlaşmanın imzalanmasının ardından Türkiye'den botlarla Yunanistan'a geçen göçmen sayısı büyük oranda azalmıştı.

FT'ye konuşan bazı AB diplomatlarına göre anlaşma, Türkiye'nin AB ile kötüleşen ilişkisine rağmen yapıcı işbirliğinin geliştiği ender alanlardan biri oldu.

AB Bakanı Ömer Çelik ise geçen hafta yaptığı açıklamada 3 milyar euroluk ilk ödemenin yalnızca 1,7 milyarının yapıldığını belirtmiş ve "Suriyelilerin ihtiyaçlarını dikkate alınca bu ödemenin çok daha hızlı yapılması gerekir" demişti.