BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  EKONOMİ

Avrupa Birliği faiz lobisi avına çıktı

Başbakan Erdoğan'ın faiz lobisini işaret etmesinin ardından AB Komisyonu da spekülatör bankalara karşı harekete geçti.

Abone ol

Avrupa Birliği uluslararası ölçekte faiz oranlarını manipüle ettiğinden şüphelendiği 16 bankanın yanısıra bir finansal veri üretim şirketini mercek altına aldı.

Yeni Şafak'ın AB Komisyonu, bu bankaların 10 trilyon dolarlık ülke risk primi pazarını (CDS) manipüle edip etmediklerini inceleyecek.

10 TRİLYON DOLARA HÜKMEDİYORLAR

ABD ve Avrupa'yı finansal sektör kaynaklı krize sokan dönem olarak belirlenen 2006 ile 2009 arasında, 16 banka ve finansal veri üretim-dağıtım şirketi Markit'in faiz oranlarını manipüle etmiş olmasından ciddi şüphe duyan AB Komisyonu'nun söz konusu kurumları suçlu bulması halinde sert yaptırımlar getirmesi bekleniyor. Aralarında Amerikan Citigroup, JP Morgan, Alman Deutsche Bank, İngiliz HSBC ve İsviçreli Credit Suisse'in de bulunduğu 16 küresel finans şirketi mercek altına alındı. Bankalar 10 trilyon dolarlık CDS pazarını manipüle etmekle suçlanıyor.

FAİZ ORANLARINI MANİPÜLE EDİYORLAR

Söz konusu kurumların, 2008 finansal krizine giden süreçte ülke risk pirimi (Credit Default Swap) olarak adlandırılan faiz oranlarında ortak kararlar alarak ciddi kazançlar elde ettikleri belirtiliyor. 2008 krizine neden olan türev piyasasındaki şişkinliğin nedeninin de bu kurumların CDS oranlarında ortak hareket etmelerinden kaynaklandığı iddia ediliyor. 2008 öncesindeki türev piyasasını, şeffaflıktan uzakta tam bir kara kutu olarak tanımlayan uzmanlar, kriz öncesiyle ilgili soruşturmanın o döneme ışık tutacağını kaydediyor. Soruşturulan bankalar o dönemde türev işlemi yapan oyuncuları finanse ederek yüksek komisyon getirileri sağlıyordu.

TESCİLLİ FAİZ LOBİSİ

ABD, 2012'de patlak veren Libor (Londra bankalararası faiz oranı) faiz oranlarının manipüle edildiğini tespit ederek onlarca küresel bankaya milyarlarca dolar ceza vermişti. ABD'de 5 ayrı finansal otorite tarafından soruşturma geçiren İngiliz HSBC, Barclays ve İsviçreli UBS bank libor faiz oranında sahtekarlık yaptıkları gerekçesiyle toplamda 3 milyar doları bulan cezalar almıştı.

FAİZ LOBİSİNİ İŞARET ETTİ

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan son bir ayda gerçekleştirdiği mitinglerde faiz oranlarının yükselmesini isteyen faiz lobisine karşı sert çıkışlar yaptı. Erdoğan, 'Faiz lobisi yıllarca benim milletimin alın terini sömürdü. Bundan sonra sömüremeyeceksin. Çok sabrettik, olay sadece bu lobiyi oluşturan bir banka, iki banka kim varsa hepsi için aynı şeyi söylüyorum. Siz ki bize karşı böyle bir mücadeleyi başlattınız. Bunun bedelini ağır ödeyeceksiniz.. Bu, Türkiye'nin güçlenmesinden, Türkiye'nin bir güç devşirmesinden rahatsız olanların aslında attığı bir adımdır. Bu, yine Türkiye'deki faiz lobisinin iktidarımıza yönelik attığı adımdır. Faiz lobisi de fazla heveslenmesin, onlar da kusura bakmasınlar hedeflerine ulaşamayacaklar. Bu halkın dediği neyse o olacak. Bu milletin dediği olacak' dedi.