BIST 9.717
DOLAR 32,53
EURO 34,92
ALTIN 2.435,52
HABER /  GÜNCEL

Avrasya Tüneli geçiş ücretindeki zamda sürpriz gelişme

Avrasya Tüneli geçiş ücreti ne kadar oldu? sorusu cevap buldu. Dün yapılan zam sonrası Avrasya Tüneli geçiş ücreti otomobiller için 16,60 TL'den 21 TL'ye çıkarılmıştı. Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan geçiş ücretindeki KDV'nin yüzde 18'den yüzde yüzde 8'e çekildiğini açıkladı. Peki indirimle birlikte otomobil, minibüs ve ticari araçlarının yeni geçiş ücretleri ne kadar oldu? Yanıtı haberimizde...

Abone ol

Ulaştırma Bakanı Arslan, Avrasya Tüneli geçişlerinde uygulanan KDV'nin yüzde 18'den yüzde 8'e düşürüldüğünü söyledi. Düzenlemeyle geçiş ücreti küçük araçlar için 19.20 TL oldu.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan'ın sözlerinin satır başları şöyle:

Yap işlet devret projelerinde, Avrasya Tüneli dahil olmak üzere projelerimiz şartnamenin hazırlandığı döneminde uluslararası ihaleler olması nedeniyle dövize endeksli fiyatlar belirlendi. Ve sözleşmemizde böyle. 2 Ocak tarihindeki döviz kuru esas alınarak Türk lirasına çevrilerek uygulama yapılıyor.

Ancak 2017 yılı 2 Ocak tarihi itibariyle döviz kuru esas alınıyor. Sonra 2018 yılı esas alınıyor, aradaki artış oranında fiyatlar artırılıyor. Nitekim Avrasya Tüneli'nde de böyleydi. 16,60 olan ücretlerimiz, 21 lira olarak ön görüldü. Minibüslerin de artışı var, o da 31,50 kuruşa yükselmiş oldu.

YAPILAN ZAM YÜKSEK BULUNDU İNDİRİM OLACAK MI?

-Elbette hiç zam yapmayalım isteriz. Ancak döviz kurundaki artışa bağlı olarak bir yıl sonra fiyatları artırdığımızda ve Avrasya Tüneli'nde diğerlerinden farklı olarak, diğerlerinde döviz kuru farkı hesaplanıyor ve yansıtılıyor nitekim yılbaşında yansıttık. Avrasya'da farklı olan 2 Ocak'tan 2 Ocak'a artışı hesaplıyoruz ama 1 Şubat'ta uyguluyoruz. Geçen yıl döviz kurundaki fazla oynamadan kaynaklı olarak rakam biraz yüksek çıktı.

YARIN GECE İTİBARIYLA GEÇERLİ OLACAK

Dün akşam hesabını yaptık. Bugün bir Bakanlar Kurulu kararı çıkarılması yönünden çalışma başlattık. Biz yarın gece itibari ile Avrasya Tüneli geçişlerindeki yüzde 18 KDV'yi yüzde 8'e düşürmüş olacağız. KDV kısmı zaten devlete gidiyor. Böylece 21 lira ücret 19 lira 20 kuruşa inmiş olacak. Minibüsler için ise 31,50 olan ücret 28,80 kuruş olarak uygulanacak.

Avrasya Tüneli'nden geçiş ücretine 1 Şubat itibarıyla zam gelmiş ve tek yön geçiş ücreti otomobiller için 16,60 TL'den 21 TL'ye, minibüsler için de 24,90 TL'den 31,50 TL'ye yükseltilmişti.

2018 hac kuraları çekildi-Diyanet Hac kura listeleri