BIST 9.775
DOLAR 32,55
EURO 35,00
ALTIN 2.435,21
HABER /  DÜNYA

Atatürk’ün evi açılmayı bekliyor

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün Selanik’teki doğduğu evin 1 yıldır tamirat gerekçesiyle kapalı olmasına vatandaşla...

Abone ol

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün Selanik’teki doğduğu evin 1 yıldır tamirat gerekçesiyle kapalı olmasına vatandaşlar tepki gösteriyor.
Müzeye dönüştürüldükten sonra Türkiye ve Avrupa’nın çeşitli ülkelerinden gelen Türklerin yoğun olarak ziyaret ettiği Atatürk’ün Selanik’in Apostolda Pavlou Caddesi’ndeki doğduğu ev, 18 Haziran 2012 tarihinde tadilat gerekçesiyle ziyaretçilere kapatıldı. Atatürk Müzesi’nde sergilenen kişisel eşyaları bakım ve onarımdan geçirilmesi amacıyla Türkiye’ye gönderildi. Kocaeli’ne getirilen kıyafet ve günlük olarak kullanılan malzemeler burada koruma altına alındı. Bütçe yetersizliği nedeniyle bir türlü açılamadığı öğrenilen evle ilgili yüzlerce kilometre uzaklıktan gelen ziyaretçiler, Atatürk’ün evinin kapalı olmasına tepki gösteriyorlar. Aynı zamanda Türk Konsolosluğu’nun da yer aldığı evin bahçesinde yetkililerle tartışan ziyaretçiler, ne zaman açılacağı hakkında bilgi almaya çalışıyor.
Türkiye’den bir grup arkadaşı ile Selanik’teki evi görmeye geldiğini söyleyen emekli Yüzbaşı İlhan Mengi, geçtiğimiz yıldan bu yana tadilat çalışmalarının tamamlanmamış olmasına tepki göstererek, “Geçen sene 10 Kasım’da açılacağını söylediler, yüzlerce insan geliyor kapı duvar, yazık değil mi bu insanlara. Türkiye Cumhuriyeti’nin doğduğu evi görecekler ama içeri giremiyorlar. Dışarıdan gelip resmini çekip gidiyorlar” dedi.
Mengi, evin içindeki anı defterinin de kaldırıldığını belirterek, “Burayı ziyaret eden kişiler, Atatürk’e olan duygu ve düşüncelerini yazarlardı. Bir insan belki hayatı boyunca Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusunun evini bir kez görecek, duygularını yazacak ama bu defterde kaldırıldı. Üstelik ana cadde üzerinde Türkiye’den gelen otobüslerin park ettiği yere, Yunan polisi otobüsünü koyarak, gelen araçların park yapmasını da engelliyor” dedi.
Namık Kemal Üniversitesi Şarköy Meslek Yüksek Okulu Öğretim Üyesi Selma Ergen ise, Tekirdağ’dan Selanik’e Atatürk’ün evini görmek için geldiklerini ifade ederek, “Ancak büyük bir hayal kırıklığı yaşadık, göremedik. Tadilat olduğu söyleniyor. Ne kadar tadilat bu kadar uzun sürdü çözmüş değiliz. Ata’mızın evini görmek isterdik” diye konuştu.
Ziyarete gelen Türkler, konsolosluk bahçesine girerek, Atatürk’ün doğduğu evin merdivenleri ile ancak dışarıdan hatıra fotoğrafı çektirebiliyor. Konsolosluk yetkilileri, evin ne zaman ziyarete açılacağı sorularına, “Bilmiyoruz, eşyalar Türkiye’ye tadilat ve onarıma gönderildi” yanıtını veriyor.