BIST 9.530
DOLAR 32,51
EURO 34,87
ALTIN 2.485,75
HABER /  DÜNYA

Başbakan Erdoğan, Tunus İş Forumunda konuştu

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Tunus’taki resmi temasları çerçevesinde Türkiye-Tunus İş Forumu’na katılarak, iş adamlarına hitap etti. <br/>...

Abone ol

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Tunus’taki resmi temasları çerçevesinde Türkiye-Tunus İş Forumu’na katılarak, iş adamlarına hitap etti.
Konuşmasında iki ülke arasındaki siyasi ilişkilerin çok iyi olmasına rağmen ekonomik ilişkilerin arzu edilen seviyede olmadığını belirten Başbakan Erdoğan, 1 milyar dolar olan ticaret hacmini 3 milyar dolara çıkarılması teklifinde bulundu. Tunus Başbakanı Ali Larid’in bunu 4 milyar dolara çıkarması üzerine Erdoğan, “Biz 3 dedik, kardeşim 4 dedi, kardeşlik kolay mı? Gökten ne yağar ki yer kabul etmez” şeklinde konuştu.
Ticaret hacmini yükseltecek olanların Tunus ve Türk işadamları olduğunu dile getiren Başbakan Erdoğan, “Tunus ve Türk işadamları biz önünüzü açacağız, sizler de koşacaksınız” dedi. Erdoğan’ın bu sözleri salonda alkış aldı.

“ÖZELLEŞTİRME ADIMLARINI SİZ DE ATIN”
Tunus hükümetine seslenen Başbakan Erdoğan, Türkiye’de yapılan özelleştirmeleri ve bunlardan elde edilen faydaları anlattı. Tunus hükümetine de özelleştirme adımlarını atması tavsiyesinde bulunan Erdoğan, “Hiçbir yerden çekinmeye gerek yok. Bizi de çok ürküttüler. Sakın ha özelleştirme yaparsanız hemen sizi sandığa gömerler dediler. Ne oldu? Bizden öncekiler onlarca yıl özelleştirme yaptılar; 8 milyar dolar. Biz şurada 10 yılda 52 milyar doları aştık. Olması gereken bu. Devletin işi değil bu iş. Özel sektörün işi. Devlet çıkacak bu alandan. Bakın bu alandan devlet çekilmediği sürece batar. Devletin bütün kurumları neredeyse hepsi zarar ediyordu ama şimdi o sattığımız kurumların hemen hemen tamamına yakını kar ediyor ve biz de oradan vergimizi alıyoruz. İstihdam da sağladık. Yani cesur olun bu konuda, rahat olun” dedi.

“YOLSUZLUKLARIN OLDUĞU BİR TÜRKİYE OLSA”
Şuandaki Tunus iktidarının yolsuzluklardan uzak bir iktidar olduğuna inandığını vurgulayan Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti:
“Zaten Tunus halkı sizleri yolsuzlukları ortadan kaldıracak bir iktidar olarak iş başına getirdi. Zaten en büyük bela o değil mi? Yolsuzluk. İşte, iş başına geldik. Çok ilginçtir; toplanan verginin yüzde 85’i faize gidiyordu. Şimdi yüzde 15’i faize gidiyor. Bu aradaki de yatırımlara gitti. Onun için yaptığın işin doğru olduğuna inanıyorsan birisi laf atacakmış, birisi şunu diyecekmiş hiç aldırmayacaksın. İnandığın yolda dosdoğru gideceksin. Dikkat edin bizim iktidarımıza kimse yolsuzluğu yakıştıramıyor. Malum bir zat var, o ikide bir atıp tutuyor tabi. Nedir dediğin zaman söylediği, söyleyeceği bir şey yok. Yolsuzlukların olduğu bir Türkiye olsa, sen 1’i 3’e katlayabilir misin? Bütün bu yatırımlar böyle yapılıyor. Türkiye’nin dört bir yanı eğer bugün duble yollarla kuşatılmışsa, Türkiye’nin 50 vilayetine havalimanları yapılmışsa, artık Boğaz’ın altından tüp geçit geçiyorsa, şimdi 2015’te bir tüp geçit daha çift katlı yapılıyorsa, 3. köprü şuanda yapılıyorsa, vesaire. İşte 3. havalimanı yapılıyor. Kanal İstanbul yapılacak. Niye birilerini rahatsız ediyor bu? Bunların bizler tarafından yapılmasına tahammül edemiyorlar. Ama milletimiz bize bütün bu işleri yapın diye bu görevi verdi. Muasır medeniyetler seviyesinin üstüne Türkiye’yi çıkarın diye verdi. Yan gelip yatın diye vermedi. Veyahut da hiçbir iş yapmazsanız zaten kimse size bir şey söylemez.”
“Ben de inanıyorum ki kardeşlerim Tunus’u böyle ayağa kaldıracaklar. İnandıkları doğruların arkasında olacaklar ve bu işi ayağa kaldıracaklar” diyen Başbakan Erdoğan, Tunus’un önümüzdeki dönemde üstyapı inşası alanında hazırlayacağı projelerde bu konuda dünya çapında tecrübeye sahip Türk şirketlerinin daha fazla yer almalarını arzu ettiğini ifade etti.

“AFRİKA’DA 35 BÜYÜKELÇİLİĞE ULAŞTIK”
Başbakan Erdoğan, şuanda Afrika’da 35 büyükelçiliğe ulaşıldığını söyleyerek, “Hedefimiz inşallah Afrika’nın tamamında büyükelçiliklerimizi kurmak. Ama 10 sene önce 12 tane büyükelçilik vardı. Şimdi bizim için Tunus, Cezayir, Fas, Mısır, Libya buralar bizim Afrika’ya açılan en önemli kapılarımız. Rabbim inşallah bu ülkelerin kendi içinde, kendi ülkemde istediğim gibi birliği, beraberliği, dayanışmayı buralara da nasip etsin” ifadelerini kullandı.
Başbakan Erdoğan, konuşması sonrasında forumda bulunan iş adamları tarafından ayakta alkışlandı.