BIST 10.094
DOLAR 32,38
EURO 34,75
ALTIN 2.412,29
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

Atatürk'ün ataları Selanikli değilmiş

İnkılap tarihi ve Atatürkçülük dersinde yeniliklere gidiliyor. İşte yeni müfredatta öğretilecek bölümlerden bazıları...

Abone ol

Ortaöğretimde okutulan "inkılap tarihi" ve "Atatürkçülük"  derslerinde bir dizi yeniliğe gidiliyor. Merdan Tufan başkanlığındaki Milli Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Kurulu Tarih Dersi Öğretim Programı Geliştirme Özel İhtisas Komisyonu, bu konuda hazırladığı raporu tamamladı.

Raporda dünyadaki gelişmelere paralel olarak öğretim programlarında yeni yaklaşımlar dikkate alındı. Öğrenciler kavratılmak istenen bazı tarihsel olaylar ve değişiklikler şöyle:

İŞTE O YENİLİKLER

- "1881'DE 1919'a" adlı ünitede, artık Mustafa Kemal Atatürk'ün aileseyle ilgili bilgilere değinilirken atalarının Andolu'dan Balkanlar'a göç ettiği de verilecek.

- Mustafa Kemal'in yetişmesinde öğretmenlerinin etkisi ile ailesinin eğitime verdiği öneme de değinilecek.

TÜRK TELGRAFÇILAR

Kurtuluş Savaşı dönemiyle ilgili Türkiye gelinde yapılan mitingler ve çekilen telgraflar incelenecek. Böyle Milli Mücadele'de büyük rol oynayan Türk telgarfçıları da kitaba girmiş oldu.

Kuvayı Milliye hareketini destekleyen ve desteklemeyen cemiyetler ile ilk kez milli mücadele sırasında kadınların kurdukları cemiyetlere değinilecek. Kurtuluş Savaşı'nın kahraman kadınlarının cephe gerisinde ve cephede yaptıklarıyla ilgili ödevler verilecek.

YEREL KAHRAMANLAR

Mustafa Kemal'in silah arkadaşları da anlatılacak. Kazım Karabekir, İsmet İnönü gibi askerler ile yerel kahramanların nayatları araştırılacak.

İNALCIK DA DERS OLDU

Cumhuriyetin Okulları Cumhuriyet'in Öncüleri: Bu konu başlığı altında Atatürk döneminde açılan Ankara Hukuk, Yüksek Ziraat Enstitüsü, Dil Tarih Coğrafya, Güzel Sanatlar ve bu okullardan yetişen Halil İnalcık, Sedat Alp gibi uluslararası tanınmış bilim adamı ve sanatçılar hakkında araştırma yapılacak.