BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  POLİTİKA

Atatürkü eleştirmedi övdü

Başbakan Erdoğan'ın, The Wall Street Journal'a verdiği yanıt açıkalndı

Abone ol

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, The Wall Street Journal'a verdiği röportajda kendisine yöneltilen, ''Atatürk'te hayran olduğunuz ve beğendiğiniz neler var? Atatürk'ün kurmuş olduğu cumhuriyetle ilgili eleştirel yaklaştığınız takdirde yapabileceğiniz eleştiriler neler?'' sorusuna, ''Yaşandı, döneminin ürünüydü'' şeklinde bir yanıt vermediği ortaya çıktı.

Başbakan Erdoğan'ın röportajda son soruya verdiği yanıt, Başbakanlık Basın Merkezi'nin internet sitesinde yer aldı. Sitede yer alan açıklamaya göre, The Wall Street Journal gazetesinden Robert Pollock'un Başbakan Erdoğan'a sorduğu son soru ile Erdoğan'ın verdiği cevap şöyle:

''Robert Pollock: Atatürk'te hayran olduğunuz ve beğendiğiniz neler var? Atatürk'ün kurmuş olduğu Cumhuriyetle ilgili eleştirel yaklaştığınız takdirde yapabileceğiniz eleştiriler neler?

Recep Tayyip Erdoğan: Olaya tabii şöyle yaklaşmamız lazım. Bir defa Atatürk her şeyden önce Cumhuriyetimizin banisidir. Çok farklı şartların içinden çıkararak bizlere emanet bıraktığı bir Türkiye vardır. Ve birçok konuları belki de şartların belirlediği bir dönemi O, o şartlar içerisinde bizlere hazırlayarak bıraktı. Bir komutanın, ardından bir siyasetçinin yapabileceği ne varsa bunları bu dönem içinde azami seviyede yapmıştır. Bakın, ben size 1924 Anayasa'sını örnek verdim. Bir sivil anayasadır. Burası önemlidir. Bu sivil anayasanın ilkeleriyle Meclis çalıştı. Bir kere tabii, Kurucu meclisle bırakmış olduğu bir Türkiye var. Ve bu Meclis atanmış bir meclis değil. Yani anayasa kurmak üzere atanmış bir meclis değil. Türkiye'yi kuşatan bir yapı o zaman orada mevcuttur. Öyle bir anayasa hazırlanıp bırakıldı. Orada birlik, beraberlik devletin korunması bunlar esas alınmıştır. Özgürlükler esas alınmıştır. Ve o sıcak savaşın sıcaklığı içerisinde bunlar yapılmıştı. Ve ülkede azınlıkların hukukunun korunmasına varıncaya kadar en hassas noktada bunlar değerlendirilmiştir. Şimdi teslim aldığımız Türkiye tabii ki güçlenerek, bu atılmış temellerin üzerinde yükseliyor. Tabii modern Türkiye'nin temelleri...''