BIST 10.277
DOLAR 32,33
EURO 34,84
ALTIN 2.390,19
HABER /  GÜNCEL

Atatürk namaz kılıyordu ve hafızdı

Atatürk'ün fedaisi Topal Osman filmindeki Atatürk'ün namaz sahneleri çok konuşulacak.

Abone ol

Atatürk'ün Fedaisi-Topal Osman filminin yönetmeni Atilla Akarsu, Atatürk'ün bilinenin aksina hafız olduğunu ve namaz kıldığını söyledi.

Atatürk'ün Fedaisi-Topal Osman filminin yazarı ve yönetmeni Atilla Akarsu, başrol oyuncuları Mehmet Tokat ve Reha Beyoğlu önceki gün A Haber'de yayınlanan ve Şirin Sever'in sunduğu "Jurnal" programına katıldılar.


Atatürk'ün fedaisi Topal Osman'ın hayatı üzerinden 1920-1923 arasında 1. Meclis'te yaşananların anlatıldığı filmi yazan ve yöneten Atilla Akarsu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın birinci meclis tartışılsın sözlerini referans alarak hareket ettiklerini söyledi. Akarsu, şöyle konuştu:

"Tarih net olarak dürüstçe anlatılmıyor. Cumhuriyet 1. Mecliste değil 2. Mecliste kuruldu. Mustafa Kemal'in karşısındaki tek muhalif lider Ali Şükrü'dür. Bir defasında küfürleşmeye varacak kadar şiddetli tartışmışlardır. Sonra Ali Şükrü'nün meclis devamsızlığı artmıştır. Tarihte Ali Şükrü'nün; Mustafa Kemal'in muhafızı Topal Osman'ın öldürdüğü yazılır ama bu bireysel bir cinayet değildir. Faili meçhuldür. Topal Osman'ın katil olduğu inanışını kırmaya çalıştık." diye konuştu.

Atatürk'ün namaz kılma sahnesine özellikle yer verdik

Filmde Atatürk'ün namaz kıldığı sahnelere özellikle yer verdiklerini ifade eden Akarsu, "Mustafa Kemal dinsiz deniyor. Namaz kılmaz olarak biliniyor ama bunlar çok yanlış. Gerçekler çarpıtılıyor. Mustafa Kemal 8 yaşında hafız olmuştur. Dini bütün bir insandır. Askeri okulda okuduğu ve sonrasında paşa olduğu için bu yönü öne çıkarılmamıştır." diye konuştu. Türk vatandaşlarına sorsam hangi Osmanlı Paşası dinsiz ya da namaz kılmıyor diyebiliriz. Biz vurgulamak istedik, özellikle Mustafa Kemal'in namaz kıldığını vurgulamak istedik. Tarihçilerin tarihi doğru anlatmadığını söyleyen Akarsu, Topal Osman bir cumhuriyet şehididir ve Mustafa Kemal'in emriyle anıt mezar yaptırılmıştır." dedi.

Bu rol herkese nasip olmaz

"Topal Osman benim için kahramandır diyen" ve canlandırdığı karakterle gurur duyduğunu söyleyen Reha Beyoğlu, Topal Osman'ın cumhuriyet tarihinde çok önemli bir yeri olduğunun altını çizerek şunları söyledi: "Mustafa Kemal, içinde Topal Osman'ın da olduğu çetecileri bastırmak için Vahdettin tarafından Samsun'a gönderiliyor ama sonra kurtuluş mücadelesinde Topal Osman'ı kullanabileceğini fark ediyor ve onu himayesine alıyor. Nitekim Topal Osman'da Mustafa Kemal'in fikirlerini benimsiyor ve onun korumalığını üstleniyor. Birkaç kez suikastten koruyor. Kurtuluş mücadelesinde çok etkin rol almış, Karadeniz'in Rumlardan kurtulmasında önemli rol oynamıştır. Ben de Giresunluyum ve kendi yöresinin kahramanını oynamak herkese nasip olmaz. Bu rol bana çok onur verdi."

Daha önce de defalarca Atatürk rolüne giren Mehmet Tokat da tarihin iyi araştırılması noktasında bu filmin önemli bir yeri olduğunu ve özellikle gençlerin filmi mutlaka izlemeleri gerektiğini söyledi.