BIST 10.083
DOLAR 32,41
EURO 34,74
ALTIN 2.426,24
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Kurumu burs şartları

Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Eğitim ve Araştırma Bursları Yönetmeliği, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Abone ol

Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu bünyesindeki kurumlarca lisans, lisansüstü ve doktora sonrası düzeyde yurt içinde ve yurt dışında eğitim ve öğrenim görecek ve bilimsel araştırma yapacaklara verilecek burslara ilişkin esaslar belirlendi.

Yönetmelik, kurum bünyesindeki Atatürk Araştırma Merkezi, Türk Dil Kurumu, Türk Tarih Kurumu ve Atatürk Kültür Merkezinin görev alanları çerçevesinde lisans, lisansüstü ve doktora sonrası düzeyde yurt içinde ve yurt dışında eğitim ve öğrenim görecek ve bilimsel araştırma yapacaklara verilecek burslara ilişkin esasları düzenliyor.

Kurumlar, Türk dili, tarihi, sanatı, kültürü ve bir bütün olarak Türk medeniyeti içerisinde yer alan ulusal ve uluslararası düzeyde kabul görmüş şahsiyetlerin isimlerini burs ismi olarak belirleyebilecek. Burs tutarı ve burslu sayısının belirlenmesinde ilgili kurumun bütçe ödeneği dikkate alınacak.

Burs talebinde bulunacaklarda, ''Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak, kamu hizmetlerinden yasaklı olmamak, bu yönetmelikle burs ilanında yer alan, yönetim kurulunca belirlenmiş, başarı, yabancı dil, bölüm ve tez konusu gibi şartları taşıyor olmak'' şartları aranacak.

Şartları uygun bulunan lisans, lisansüstü öğrenim ve doktora sonrası araştırma bursu adayları, Yüksek Kurum ve kurumların internet sayfalarında ilan edilerek mülakata çağrılacak. Mülakat jürisi, kurum başkanı ile bilim kurulunun kendi aralarından veya burs verilecek alanda çalışma yapan akademisyenler arasından seçecekleri en az 5 öğretim üyesinden oluşacak.

Lisans bursu en fazla 5, yüksek lisans bursu 2, doktora veya buna eş değer eğitim bursu 4 yıl süreyle verilecek. Ancak yönetim kurulunun kararıyla yüksek lisans bursu en fazla 6 ay, doktora bursları ise en fazla 1 yıla kadar uzatılabilecek.

Yönetmelik, bursun kesileceği haller, bursun devamı, bursluların desteklenmesi gibi burslara ilişkin diğer esasları da içeriyor. 19 Temmuz 1987 tarihli ve 19522 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Yurt İçi ve Yurt Dışı Eğitim ve Araştırma Bursları Yönetmeliği yürürlükten kaldırıldı.