BIST 9.978
DOLAR 32,40
EURO 34,81
ALTIN 2.432,38
HABER /  DÜNYA

Atalay Lefkoşa’da cami temeli attı

Türkiye Diyanet İşleri Başkanlığı, Türkiye Diyanet Vakfı ve Kıbrıs Vakıflar İdaresi işbirliğinde yapılacak Lefkoşa Hala Sultan Camisi’nin te...

Abone ol

Türkiye Diyanet İşleri Başkanlığı, Türkiye Diyanet Vakfı ve Kıbrıs Vakıflar İdaresi işbirliğinde yapılacak Lefkoşa Hala Sultan Camisi’nin temeli atıldı.
Caminin temel atma törenine, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, KKTC Başbakan Yardımcısı Ekonomi Turizm Kültür ve Spor Bakanı Serdar Denktaş, TC Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, KKTC Eski Başbakanı İrsen Küçük, TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, bazı bakanlar, milletvekilleri, belediye başkanları, devlet yetkilileri ve vatandaşlar katıldı.
Hala Sultan İlahiyat Kolejinin açılışı ve temel atma töreninin ardından gerçekleştirilen cami temel atma töreni saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı, ardından Kuran-ı Kerim tilaveti ile devam etti.
Törende ilk konuşmayı yapan Din İşleri Başkanı Talip Atalay, Hala Sultan Camisi’nin Selimiye Camisi’nden örnek alınarak yapılacağını dile getirerek, Kıbrıs’tan Edirne’deki camiye götürülen eserlerin de geri verileceğini belirtti.
Kıbrıs Vakıflar Örgütü ve Din İşleri Dairesi Yönetim Kurulu Başkanı Işılay Arkan da, atalardan emanet bırakılan toprakların kullanılmasında manevi kurallara uymanın mutluluğu içinde olduklarını kaydederek, inşa edilecek cami için katkısı olan herkese teşekkür etti.

MEHMET GÖRMEZ
Türkiye Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez de, Peygamberimizin annesi kadar çok sevdiği Hala Sultan’ın bu topraklarda yattığını anımsatarak, canını veren şehitlere rahmet diledi. Hala Sultan adına büyük bir eğitim kompleksi içinde Selimiye Cami’nin de güzel bir örneğinin temellerinin atılacağını kaydeden Görmez, camilerin sadece ibadet değil sevgi ve eğitim mekanları olduğunu söyledi.

BEŞİR ATALAY
Tükiye Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay da, eğitim kompleksi ve Hala Sultan Camisi’nin, Lefkoşa’ya büyük bir değer katmış olacağını belirtti. Türk dünyasındaki değişik yerlere de önemli eserler inşa edildiğini anımsatan Atalay, Hala Sultan Camisi’nin de aynı büyüklükte bir eser olacağına işaret etti. Atalay, "Burada sadece bir eğitim kompleski bir cami değil, ecdadımız kendi coğrafyamızı nasıl bu mühürlerle sağlamlaştırdıysa, süslediyse, bunlar aynı zamanda gelecek için mühürlerdir. Nasıl Hala Sultan, Kıbrıs’ta ecdadımızın, bizim bir anlamda sembolü olduysa, nasıl donanmalarımız oradan geçerken selama duruyorsa, bütün bu eserler de bizim gelecekle ilgili inşallah sağlam mühürlerimiz, buralardaki tapularımız olacak" dedi.
Lefkoşa Haspolat bölgesinde bulunan Hala Sultan İlahiyat Koleji ile aynı alan içerisinde yer alan caminin 2015 yılında tamamlanması planlanıyor.
(İHA)