BIST 10.400
DOLAR 32,23
EURO 34,95
ALTIN 2.412,19
HABER /  GÜNCEL

Atabeylere dört tutuklama

Ankara Adliyesine dün çıkarılan 11 kişinin sorguları tamamlandı, dört kişi tutuklandı.

Abone ol
Tutuklanmaları istemiyle nöbetçi hakimliğe sevk edilen yedi kişinin sorgulamasını, Ankara 11'inci Ağır Ceza Mahkemesi Üyesi Kadir Kayan yaptı.

Soruşturma sonrasında Yüzbaşı Murat E., astsubaylar Yasin Y. ve Erkut T. ile işadamı Yunis A., 'ülke birliğini bozmaya yönelik örgüt kurma ve patlayıcı madde bulundurma' suçlarından tutuklandı.

Örgütün gerçekleşmeyen eylem planları da tutuklama gerekçeleri arasında yer aldı. Tutuklanan kişilerin hakimlikte üzerlerine atılı suçlamaları kabul etmedikleri öğrenildi. Yargıç Kayan, sivil üç kişiyi ise serbest bıraktı.

Genelkurmay ve emniyet karşı karşıya

Atabeyler operasyonunda gözaltına alınan askerler Genelkurmay ile emniyeti karşı karşıya getirdi.

Genelkurmay Başkanlığı operasyon sonrası yaşananları üstü kapalı bir biçimde eleştirdi, polise gönderme yaptı.

Genelkurmay Başkanlığı operasyonu gazetelerden öğrendiğini, kendilerine başka bir makamdan bilgi ulaştırılmadığını açıkladı, bu bilgilerin askeri makamlardan önce gazetelerde tüm boyutlarıyla yer almasına da dikkat çekildi.

Açıklamada askerlerin Terörle Mücadele Şubesi'nde sorgulandıklarının altı çizildi, askeri makamlara kendi girişimleri sonucu teslim edildiği belirtildi.

Tutuklama öncesi sabahlara kadar süren sorgulamada askerler askeri savcılığa önemli açıklamalar yaptı.

Hürriyet gazetesinin haberine göre askeri savcılık Atabeyler oluşumunu iki polis müdürünün altı aydır bildiğini hatta gözaltındaki askerleri teşvik ettiğini belirledi.

Askeri savcılığa göre Atabeyler oluşumu nisan 2006'da hiçbir eylem yapmadan kendiliğinden sona erdirildi, mayıs ayının sonunda polis baskını gerçekleştirildi.

Atabeyler Operasyonu
31 mayısta Ankara Eryaman'daki bir eve Terörle Mücadele ve İstihbarat şube müdürlüklerinin ortaklaşa düzenledikleri operasyonda 11 kişi gözaltına alınmış, bunlardan birinin yüzbaşı, diğer ikisinin ise subay ve astsubay olduğu belirtilmişti.

Operasyonda hemen sonra ortaya çıkan krokiler, krokilerle birlikte dile getirilen iddialar nedeniyle 'Atabeyler' grubuna yönelik operasyon dikkatleri üzerine çekmişti.

Kimliği belirsiz kişilerin gazetecilere ilettikleri dosyalarda çete evinde yapılan operasyonda ele geçirilen belgeler, patlayıcılar ve silahlara ilişkin bilgiler yer almıştı.

Operasyon kapsamında edinilen ilk izlenim 'Atabeyler' grubunun önemli isimlere suikast hazırlığında olduğu şeklindeydi.

'Atabeyler Grubu' adlı soruşturmada gözaltına alınan 11 kişiden 7'si, dün tutuklanmaları istemiyle nöbetçi hakimliğe sevk edilmişti.

Sorgulama sonucunda asker şahısların da aralarında bulunduğu 7 kişi, tutuklanmaları istemiyle nöbetçi hakimliğe sevk edilirken, 4 kişi serbest bırakılmıştı.

CNN Türk