BIST 10.183
DOLAR 32,21
EURO 35,10
ALTIN 2.476,22
HABER /  GÜNCEL

'Asya 2030'da Avrupa ve ABD'yi geçecek'

ABD'de bir istihbarat kurumunun raporuna göre Asya, 2030 yılı itibariyle ABD ve Avrupa'dan daha güçlü olacak.

Abone ol

ABD'de bir istihbarat kurumunun raporuna göre Asya, 2030 yılı itibariyle ABD ve Avrupa'dan daha güçlü olacak.

Rapora göre Çin, 20 yıl içinde ABD'yi geçerek dünyanın en büyük ekonomisi olacak.

Raporda ayrıca nüfusun giderek yaşlandığı gelişmiş ülkelerde büyümenin yavaşlayacağı ve yaşam standartlarının düşeceği belirtiliyor.

Obama'nın ikinci dönem başkan seçilmesiyle basılan 2030 Küresel Eğilimler raporu stratejik düşünceyi geliştirmeyi amaçladığını söylüyor.

Ulusal İstihbarat Kurumu tarafından her dört yılda bir yayınlanan rapor, dünyada dönüşüme yol açan genel eğilimleri inceliyor.

Nüfus artışı, kişi başına düşen milli gelir, askeri harcama ve teknoloji yatırımları gibi alanlara bakan rapora göre 2030 yılı itibariyle Asya ABD ve Avrupa'dan daha güçlü olacak,

Raporda Avrupa, Japonya ve Rusya'nın göreli olarak düşmeye devam edeceği belirtiliyor.

Ancak Çin’in ABD gibi bir güç olmayacağı ifade ediliyor.

Kurumun danışmanı Mathew Burrows, basın açıklamasında "en büyük ekonomik güç olmak önemli ancak büyük güç olan her zaman ekonomik olarak en güçlü olan olmayabiliyor" dedi.

Raporun tanımladığı "mega eğilimler" kişisel gelişim ve gücün Batı'dan dünyanın doğusu ve güneyine kayması gibi durumları ifade ediyor.

Temel küresel konular arasında nüfusun yaşlanması, orta sınıfın büyümesi ve doğal kaynakların azalması var.

Raporda önümüzdeki yirmi yıl içinde ABD'nin enerji alanında bağımsızlaşacağı ve dünyadaki kent nüfusunun keskin bir şekilde artacağı belirtiliyor.

Ancak rapora göre küresel ekonomi, yönetişim, çatışma yöntemleri, bölgesel dağılma, yeni teknolojiler ve ABD'nin gelecekteki rolü gelecek 20 yıl içinde küresel resmi derinden etkileyebilir.

Bu rapor serinin beşinci sayısı. En son baskısı 2008 yılında yayınlanmıştı.