BIST 10.793
DOLAR 32,22
EURO 34,83
ALTIN 2.416,58
HABER /  GÜNCEL

Assange bir kez daha hakim karşısında

Wikileaks internet sitesinin kurucusu Julian Assange, İngiltere'deki iade davasında yeniden hakim karşısında. Assange kendisine yöneltilen suçlamaların siyasi olduğunu savunuyor.

Abone ol

Wikileaks internet sitesinin kurucusu Julian Assange, İsveç'e iade edilmesi talebinin reddedilmesi için İngiliz mahkemesini ikna etmeye çalışacak.

Assange'in avukatlarının, müvekkilerinin İngiltere'de kalması gerektiğini savunmaları bekleniyor.

Avukatlar, Assange'in İsveç'te işlediği iddia edilen tecavüz ve cinsel saldırı iddiaları konusunda resmi olarak suçlanmadığını da savunuyorlar.

Savunmanın vurgulayacağı bir diğer tez, gündemdeki suçlamaların 'iade gerektiren' kapsamda olmadığı.

İsveçli savcılar Assange'dan bilgi almak istiyorsa, bunu İngiliz polisine iletecekleri sorularla ya da internet ya da telefon üzerinden yapabilecekleri belirtiliyor.

İsveç'ten sonra ABD gelir endişesi

Savunma makamının bir diğer iddiası ise Assange'a yöneltilen suçlamaların politik sebeplerle gündeme getirildiği.

Assange'in avukatlarından Geoffrey Robertson, müvekkillerinin İsveç'e iadesi gündeme gelirse bir sonraki adımın aynı talebin ABD tarafından getirilmesi olacağını savunuyor.

Avukatına göre Assange'in kendisine yöneltilecek suçlamalara bağlı olarak Guantanamo hapishanesine gitmesi bile sözkonusu olabilir.

Assange, Wikileaks internet sitesi tarafından yayımlanan gizli Amerikan dışişleri yazışmaları sebebiyle ABD'nin hedefi haline gelmiş, ancak kendisine bu konuda yöneltilen yasal bir suçlama olmamıştı.

Avukatları, Assange'in ABD'de yargılanması halinde ölüm cezasının gündeme gelmesinden endişe ettiklerini ifade ediyor.

39 yaşındaki Avustralya vatandaşı Assange geçen yılın sonlarında İngiltere'de gözaltına alınmış ve dokuz gün gözaltında kaldıktan sonra kefaletle serbest kalmıştı.

İade duruşmasının iki gün sürmesi bekleniyor.