BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Aşkın Film Festivali Eskişehir’de

Aşkın Filmler Festivali’nin Konya’dan sonraki ikinci ayağı Eskişehir. Eskişehir Odunpazarı Belediyesi ve Ankara Sinema Derneği’nce düzenlenen etkinlik dün A

Abone ol




Gösterimler, 30 Mayıs’a kadar Eskişehir Odunpazarı Belediyesi Kültür Müdürlüğü’nün organizasyonuyla Arı ve AFM Sinemaları’nda ücretsiz olarak gerçekleştiriliyor.

ABD’li yönetmen Ron Fricke’in beş yıl boyunca 24 ülkede yaptığı çekimlerden oluşan ‘Baraka’, görüntü ve sesin ustalıkla birleştirildiği, insan ve doğa uyumu üzerine şiirsel bir yorum sunuyor. “Kutsama” anlamına gelen bir Sûfi sözcüğü olan ‘Baraka’, doğanın ve insanın manevi gücünün kutsandığı eşsiz bir görüntü klasiği.
Dünya sinemasının seçkin örnekleriyle oluşturulan festival programı, insanın kendini arayışı ve kendini gerçekleştirme isteği; Tanrı’ya ulaşma çabası gibi evrensel temalar üzerine kurulan filmlerden oluşuyor. Bütün bu temalara farklı kültürlerden, farklı dinlerden, dillerden, ırklardan gelen yorumlar, Mevlânâ düşüncesinin bütün insanları aynı noktada buluşturan geniş hoşgörüsünün de simgesi.

FESTİVAL FİLMLERİ

Festival programında Polonyalı usta yönetmen Krzysztof Kieslowski’nin Eski Ahit’in On Emir’ini günümüz dünyasına uyarladığı Dekalog Serisi’nin 1. ve 2. filmi, Fransız yönetmen Carl Theodor Dreyer’ın “Jean d’Arc’ın Tutkusu” adlı başyapıtı, yine bir Jean d’Arc uyarlaması olan Robert Bresson’un “Jeanne d’Arc’ın Davası” adlı filmi, Japon yönetmen Takeshi Kitano’nun ‘Bebekler’i, Kore sinemasının dikkat çeken yönetmenlerinden Kim Ki Duk’un ‘Boş Ev’ adlı filmi, Isao Yukisada’nın gişe rekorları kıran filmi ‘Dünyanın Orta Yerinde Aşk İçin Ağlıyorum’u; adını, yaptığı kısa filmlerle duyuran Ahmet Uluçay’ın bol ödüllü filmi ‘Karpuz Kabuğundan Gemiler Yapmak’ı, İngiliz yönetmen Ben Hopkins’in görünen alemle görünmeyenin, gerçekle gerçeküstünün büyülü bir karışımı olan ‘Simon Magus’ adlı filmi, İran sinemasının dünyaca ünlü yönetmeni Majid Majidi’nin şiirsel aşk öyküsü Baran ve toplumsal-gerçekçi bir dille işlediği görme özürlü bir çocuğun öyküsüyle ördüğü mistik filmi ‘Cennetin Rengi’, bir arayış ve hesaplaşma öyküsünün mistisizm felsefesiyle son bulduğu bir Dariush Mehruji filmi ‘Armut Ağacı’, Tebrizi’nin dünyevi aşkla ilahi aşkı birleştirdiği ‘Şeyda’, Tunuslu yönetmen Nacer Khemir’in, aşkı arayan kahramanı aracılığıyla izleyiciyi masalsı bir dünyada eşsiz bir yolculuğa çıkaran filmi ‘Güvercinin Kaybolan Kolyesi’ festivalde yer alan filmlerden.

USTA YÖNETMEN ÖMER KAVUR’DAN 2 FİLM

Festivalde ayrıca geçtiğimiz günlerde yitirdiğimiz usta yönetmen Ömer Kavur’un iki filmi yer alıyor: Gizli Yüz ve Akrebin Yolculuğu. Konya’da olduğu gibi Eskişehir’de de hayranları Kavur’u iki önemli filmiyle selamlayacaklar. Yönetmenin, Orhan Pamuk’un Kara Kitap’ından esinlenerek oluşturduğu Gizli Yüz’de gizemli mekânların, gizemli karakterlerin eşliğinde bir arayış öyküsü sunuluyor. Ömer Kavur’a uluslararası alanda da büyük başarı kazandıran Gizli Yüz, Türkiye sinemasının başyapıtlarından biri olma özelliğini koruyor.

GÖSTERİMLER

Gösterimler, 24-30 Mayıs tarihlerinde Eskişehir Odunpazarı Belediyesi Kültür Müdürlüğü’nün organizasyonuyla Arı ve AFM Sinemaları’nda ücretsiz olarak gerçekleştirilecektir.
Festivalin taşıma sponsorluğunu Aras Kargo üstleniyor.

Ayrıntılı Bilgi İçin:

Ankara Sinema Derneği
tel: 312 466 34 84


ESKİŞEHİR PROGRAMI

24 Mayıs Salı
14:30 Arı Sineması Baraka Ron Fricke / Amerika
18:30 Arı Sineması Boş Ev - Kim Ki Duk / Kore
21:00 AFM Karpuz Kabuğundan Gemiler Yapmak Ahmet Uluçay / Türkiye

25 Mayıs Çarşamba
14:30 AFM Cennetin Rengi Majid Majidi / İran
18:30 Arı Sineması Güvercinin Kaybolan Kolyesi Nacer Khemir / Tunus
21:30 AFM Gizli Yüz Ömer Kavur / Türkiye

26 Mayıs Perşembe
14:30 AFM Dünyanın Orta Yerinde Aşk için Ağlıyorum Isao Yukisada / Japonya
18:30 Arı Sineması Akrebin Yolculuğu Ömer Kavur / Türkiye
21:30 AFM Jeanne d’Arc’ın Davası Robert Bresson / Fransa

27 Mayıs Cuma
14:30 AFM Bebekler Takeshi Kitano / Japonya
18:30 Arı Sineması Dekalog 1 Krzysztof Kieslowski / Polonya
21:30 AFM Simon Magus Ben Hopkins / İngiltere

28 Mayıs Cumartesi
14:30 Arı Sineması Armut Ağacı Dariush Mehruji / İran
18:30 Arı Sineması Dekalog 2 Krzysztof Kieslowski / Polonya

29 Mayıs Pazar
14:30 Arı Sineması Baran Majid Majidi / İran
18:30 Arı Sineması Şeyda Kamal Tebrizi / İran

30 Mayıs Pazartesi
14:30 Arı Sineması Jeanne d’Arc’ın Tutkusu Carl Theodor Dreyer / Fransa
18:30 Arı Sineması Ateş ve Nar Said İbrahimafar / İran
21:30 Arı Sineması Baraka - Ron Fricke / Amerika

Kaynak: