BIST 10.471
DOLAR 32,82
EURO 35,19
ALTIN 2.451,83
HABER /  POLİTİKA

Askerin çağrısı sivil lince yol açar

Askerin çağrısı endişeleri de beraberinde getirecek. Şimdi soru şu: Patlayan kitlesel öfkeyi kim kontrol edecek?

Abone ol

Sivil toplum örgütleri, Genelkurmay Başkanlığı tarafından açıklanan 'teröre karşı kitlesel karşı koyma refleksi' talebine endişeyle yaklaştı. İnsan Hakları Ortak Platformu, Genelkurmay'ın açıklamasıyla halkın sokağa çıkmaya kışkırtıldığı belirtilerek, "Bunun büyük linç ve saldırı olaylarına neden olması hiç de uzak bir ihtimal değil." dedi.

Helsinki Yurttaşlar Derneği, İnsan Hakları Derneği, İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği, Türkiye İnsan Hakları Vakfı ve Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi'nin oluşturduğu İnsan Hakları Ortak Platformu'ndan yapılan açıklamada, 'Genelkurmay Başkanlığı'nın internet sitesinde yayınlanan basın açıklamasının, demokrasi, hukukun üstünlüğü ve insan hakları açısından kabul edilemez olduğu' görüşüne yer verildi.

Açıklamada, 'Türk Silahlı Kuvvetleri'nin beklentisi; bu tür terör olaylarına karşı, yüce Türk milletinin kitlesel karşı koyma refleksi göstermesidir' denilmek suretiyle son derece tehlikeli ve sonuçlarının nereye varacağı belli olmayacak şekilde, halk sokağa çıkmaya kışkırtılmaktadır. Bunun büyük linç ve saldırı olaylarına neden olması hiç de uzak bir ihtimal değildir."

Demokratik hukuk devletinde, TSK'nın en üst komuta kademesinin böyle bir açıklama yapma hak ve yetkisinin olmadığının vurgulandığı sivil toplum bildirisinde, şu görüşler dile getirildi: "Bu açıklamadan sonra birtakım gruplar 'terörle mücadele ediyoruz' diyerek, demokrasi ve hukuk devletini savunanlara ya da kimlikleri nedeniyle linç girişimlerinde bulunur ve saldırılar gerçekleştirirlerse hangi kişi ve kuruluşlar sorumlu olacaktır?"