BIST 10.282
DOLAR 32,22
EURO 34,72
ALTIN 2.448,75
HABER /  GÜNCEL

Askeri Mahkemeden yayın yasağı

Genelkurmay Başkanlığı Askeri Mahkemesi, yürütülen bir soruşturma kapsamında, Genelkurmay Başkanlığınca basın ve yayın organlarına verilenler dışındaki, görüntülere yayın yasağı konulmasına karar verdi.

Abone ol

Genelkurmay Başkanlığı Askeri Mahkemesi, yürütülen bir soruşturma kapsamında, Genelkurmay Başkanlığınca basın ve yayın organlarına verilenler dışındaki, ''PKK terör örgütü mensuplarının anlık istihbarat görüntüleri ve Irak'ın kuzeyinde icra edilen harekata ilişkin gizli nitelikteki bilgileri içeren her türlü belge ve dijital kayıtların yayımına 'yayın yasağı' konulmasına'' karar verdi.

Alınan bilgiye göre, Genelkurmay Başkanlığı Askeri Savcılığı, ''devlet sırlarına karşı suçlar'' kapsamındaki bir soruşturmada, ''şüphelilerce kasten veya taksirle dışarıya sızdırıldığı araştırılmakta olan 'gizli' nitelikteki anlık istihbarat görüntüleri''ne ilişkin bir televizyon kanalında yer alan haberin ardından, ''soruşturma tamamlanıncaya kadar yayın yapma yasağı'' konulmasını talep etti.

Başvuruyu inceleyen mahkeme, Genelkurmay Başkanlığı Askeri Savcılığı'nca sürdürülen soruşturmanın ''devletin güvenliğine ait belgelere ilişkin'' olduğuna hükmetti.

Mahkeme, ''Yakalanan kişi veya şüphelilerin müdafilerinin dosya içeriğini incelemesi veya belgelerden örnek almasının soruşturmanın amacını tehlikeye düşürebileceği kanaatine'' vararak, ''Yakalanan kişinin veya şüphelinin ifadesini içeren tutanak ile bilirkişi raporları ve adı geçenlerin hazır bulunmaya yetkili oldukları diğer işlemlere ilişkin tutanaklar' hariç olmak üzere, müdafilerin soruşturma dosyasını inceleme ve belgelerden örnek alma yetkilerinin kısıtlanmasına'' karar verdi.

Mahkeme, ayrıca ''Genelkurmay Başkanlığınca basın ve yayın organlarına verilenler hariç olmak üzere soruşturma kapsamındaki PKK terör örgütü mensuplarının anlık istihbarat görüntüleri ve Irak'ın kuzeyinde icra edilen harekata ilişkin gizli nitelikteki bilgileri içeren her türlü belge ve dijital kayıtların yayımlanmasına 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 329. maddesinde belirtilen devletin güvenliğine ilişkin bilgileri açıklamak suçuna vücut verebilme ihtimali ve 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunun 157. maddesinde düzenlenen soruşturmanın gizliliğini ihlal etme ihtimali bulunduğundan, söz konusu soruşturma ile ilgili olarak tüm yazılı ve görsel basın ve medya kuruluşlarının bu konudaki bilgi edinme, yayma, eleştirme, yorumlama faaliyetlerinin kısıtlanarak Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 13. ve 28. maddeleri ile 5187 sayılı Basın Kanunun 3/2'nci maddesi uyarınca soruşturma tamamlanıncaya kadar 'yayın yapma yasağı' konulmasını'' kararlaştırdı.