BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Askeri kanunlarında köklü değişiklik

Meclis'te yeni kabul edilen kanunla birlikte askeri kanunlarda bir dizi değişiklik getiriliyor.

Abone ol
Milli Mayın Faaliyet Merkezi kurulması ve bazı askeri kanunlarda değişiklik yapan kanun tasarısı, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.
 
Kanuna göre, merkez, mayın veya patlamamış mühimmat tehdidini ortadan kaldırmak amacıyla, ilgili bakanlıklar, kurum ve kuruluşlar ile işbirliği yaparak, milli politika, strateji, öncelikler ve iş planlarını içeren milli mayın faaliyet planını oluşturacak ve Bakanlar Kurulu'nun onayına sunacak. 

20 YAŞINDAN 41 YAŞINA KADAR 
 
Askerlik  çağı her  erkeğin 20 yaşına  girdiği   yılın  Ocak  ayının  birinci gününden başlayarak 41 yaşına  girdiği  yılın  Ocak  ayının  birinci  gününde bitmek üzere  en çok  21 yıl sürecek. Bu süre, Genelkurmay  Başkanlığı'nın  göstereceği lüzum, Milli Savunma Bakanlığı'nın teklifi ve Bakanlar Kurulu kararıyla 5 yıla kadar uzatılabilecek veya kısaltılabilecek.
 
İZİN, İSTİRİHAT VE HAVA DEĞİŞİMİ
 
İzin, İstirahat veya hava değişimine gönderilecek olan erbaş ve erlerin ne kadar süreyle izinli, istirahati veya hava değişimli olduklarını gösterir belge birlik komutanlıklarınca yükümlülere elden verilecek. Bu izinlerin dışında izin vermeye, Genelkurmay Başkanlığı'nın teklifi ve  Milli Savunma Bakanlığı'nın uygun  görüşü üzerine  Bakanlar  Kurulu  yetkili sayılacak. Bu izinlerin askerlik hizmetinden sayılıp sayılmayacağı Bakanlar Kurulu kararında gösterilecek.
 
TSK'de koruyucu sağlık hizmetleri kapsamında çevre sağlığı, kişisel sağlık ve hijyen, ilk yardım, bağışıklama, bulaşıcı hastalıklar ile tütün ve madde  kullanımının önlenmesi,  iş  sağlığı  ve  güvenliği, okul  sağlığı,  sağlıklı  beslenme, barınma ve giyinme, fiziksel performans ve etkinliklerin artırılması ile koruyucu sağlık hizmetlerine ilişkin diğer tedbirler alınacak.
 
Subay, astsubay, uzman jandarma, sivil  personel, askeri öğrenciler, erbaş ve erler ile bunların adayları sağlık açısından, göreve uyarlık ve elverişlilik ile periyodik veya zorunlu kontrollere ya da sağlık raporu kontrolüne tabi tutulabilecek.
 
Kıta, karargah ve askeri kurum tabipleri kadrolarda gösterilecek. Kadroda gösterilen tabip mevcut değilse aynı yerdeki diğer kıta, karargah veya askeri kurumlarda görevli  bir  tabip  veya Sağlık Bakanlığı  tarafından  görevlendirilecek.
 
Subay, astsubay, uzman jandarma ve uzman erbaşlar ile sivil personel, hastalıklarını bizzat veya başka bir vasıta ile amirlerine bildirecek. Amirler öncelikle kendi kıta, karargah ve  askeri  kurumlarının tabiplerine  gönderecek. Acil durumlarda Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu hükümleri saklı olacak. 
 
Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarından genel sağlık sigortalısı sayılmayanlar ile genel sağlık sigortası kapsamındaki sağlık hizmetlerinden bakmakla yükümlü olan kişi sıfatıyla yararlanması mümkün bulunmayanların muayene ve tedavi masrafları ile tedavilerine bağlı nakil ve sevk giderleri, ilgisine göre Milli Savunma Bakanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı veya Sahil Güvenlik Komutanlığı bütçesinden karşılanacak. 
  
Kanunda, askeri sağlık kurum ve kuruluşlarında sivil hastalar için ayrılan kontenjana tabi olmaksızın muayene ve tedavi edilebilecekler de şöyle sıralandı:
 
- Subay, astsubay, uzman jandarma, sivil personel, uzman erbaşlar ve bunların emeklileri ile kendi özel kanunlarında  belirtilen yükümlülüklerini tamamlayarak istifa eden veya emeklilik mevzuatı gereği, diğer şartları sağlamalarına rağmen yaşla ilgili şartları sağlamamaları nedeniyle emeklilik haklarını elde edemeden ayrılanlar ve vefat etmiş olsalar dahi bunların eş, üstsoy, altsoy, erkek ve kız kardeşleri, evlat edinen ve evlatlık ile üvey çocukları.
 
- Harp ve vazife malullüğünü gerektiren sebeplerden dolayı ölen yedek subay, erbaş ve erlerin aylık almaya müstahak dul ve yetimleri.
 
- Harp ve vazife malulü yedek subay, erbaş ve erlerle bunların sağlık hizmetinden yararlanabilecek aile fertleri ile dul ve yetimleri.
 
- SGK tarafından vazife malullüğü aylığı bağlanan ve bu nedenle okullarından ilişiği kesilen harp okulları, üniversite ve yüksekokullar ile astsubay meslek yüksekokulları ve Gülhane  Askeri Tıp Akademisi  Komutanlığı'na  bağlı  fakülte ve yüksekokullarda  öğrenimde  bulunan askeri öğrenciler ile bunların sağlık hizmetlerinden yararlanabilecek aile fertleri, uzun süreli tedavi gerektiren hastalıklar nedeniyle okulları ile ilişkileri   kesilenlerden ilişkilerinin kesilmesine neden olan sağlık sorunu giderilinceye kadar  tedavisi  devam  eden askeri öğrenciler.
 
- TSK'den ayrılan  sözleşmeli  subay,  astsubay,  uzman erbaşlar,  sözleşmeli  erbaş  ve erler  ile  kendi  özel  kanunları gereği sağlık hizmetinden yararlanabilecek aile fertleri.
 
- İstiklal  Madalyası  Verilmiş  Bulunanlara  Vatani Hizmet Tertibinden Şeref Aylığı Bağlanması Hakkında  Kanun hükümlerine  göre şeref aylığı alan kişiler ile bunların eşleri.
 
- TSK adına öğrenim görmek üzere temel ve intibak eğitimine tabi tutulanlardan Emekli Sandığı Kanunu'na göre vazife malulü sayılarak  aylık  bağlananların  kendileri  ve bunların sağlık  hizmetlerinden  yararlanabilecek  aile fertleri  ve bu şekilde temel ve intibak eğitimine tabi tutulanlardan  vazife malulü sayılmalarını gerektiren sebeplerle hayatını kaybedenler üzerinden dul veya yetim aylığı almakta olanların kendileri."
 
Yabancı devletlerin  silahlı kuvvetler mensupları ve bunların bakmakla yükümlü oldukları kişiler, Genel Sağlık Sigortası Kanunu hükümleri saklı kalmak kaydıyla, uluslararası antlaşmalar  ile taraflar arasındaki  ikili anlaşmalarda  yer alan hükümler doğrultusunda  sağlık hizmetlerinden yararlandırılacak. Bunların dışında kalan yabancı uyruklu hastalar ise yine aynı kanun hükümleri saklı kalmak kaydıyla ve sivil hastalara tanınan kontenjanlar dahilinde sağlık hizmetlerinden yararlanacak.
 
Devletin şahsiyetine karşı suçlar ile ağır ve yüz kızartıcı nitelikteki  bazı  suçlardan yapılan  yargılama  neticesinde  hükmün  açıklanmasının  geri bırakılması kararı verilen astsubay, subayların TSK ile ilişiği kesilecek. 
 
TBMM Genel Kurulu'nda, Milli Mayın Faaliyet Merkezi kurulması ve bazı askeri kanunlarda değişiklik yapan tasarı kabul edildi.
 
TSK mensupları ile yakınlarının  ikinci  ve  üçüncü  basamak  muayene  ve  tedavilerini  sağlamak,  rapor,  muayene ve diğer sağlık hizmetleri ile askerlerin ve adayların sıhhi yeterliklerini tespit etmek, kontenjan dahilinde sivil kişilere sağlık hizmeti vermek maksadıyla askeri ihtiyaçlar dikkate alınarak Genelkurmay Başkanlığınca asker hastaneleri kurulacak. 
 
Kıta, karargah ve askeri kurumlarda; sağlığa uygun ve temiz olan içme ve kullanma suları ile muayenesi yapılarak temin edilen güvenilir gıda maddeleri tüketime sunulacak. İçme ve kullanma  suları  ile gıda maddelerinin  temininden  tüketimine  kadar alınacak gıda ve su  güvenlik  tedbirleri,  TSK  gıda  kontrol  teşkillerince  yürütülen kontrol,  denetim   ve  laboratuvar   faaliyetleri   ile  diğer  hususlara   ilişkin   usul  ve  esaslar yönetmelikle belirlenecek. 
 
Hayvanların   bakımı,  barındırılması,  beslenmesi,  sağlığı  ve  eğitimi nizamlara uygun olarak yerine getirilecek. Hastalanan  hayvanlar  derhal  kıta,  karargah,  kurum veya  garnizonda görevli TSK mensubu veteriner hekime bildirilecek. TSK  mensubu  veteriner  hekim  veya  yeterli  tedavi  ünitesi bulunmayan   yerlerde  hasta  hayvanların   muayene  ve  tedavisi  sırasıyla;  bölgedeki  askeri hayvan   klinikleri,   kamu   veya   üniversite   veteriner   hekimleri   veya   hayvan   hastaneleri tarafından  yapılacak. Bu da yoksa, muayene  ve tedavi  hizmeti  temin edilebilecek.  Bunların  yem, tedavi, yer ve malzeme giderleri ilgisine göre Milli Savunma Bakanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı veya Sahil Güvenlik Komutanlığı bütçelerinden karşılanacak. 
 
Görev yapabilirlik yeteneklerini  kaybeden hizmet hayvanlarının  yeniden sahiplenme  yapılıncaya  kadar geçen süredeki  bakımı ve refahı ile ilgili yem, tedavi, yer ve malzeme giderleri ilgisine göre Milli Savunma Bakanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı  veya Sahil Güvenlik Komutanlığı bütçelerinden karşılanacak.
 
Asker kişilerin kıta, karargah ve kurumlarda  ya da görev esnasında veya görev yerlerinde ölümü halinde soruşturma  ve kovuşturma süresince yasal mirasçılarını temsil  etmek  üzere  kendilerinin  seçtiği  bir  avukat  vekil  olarak  görevlendirilecek.  Fiili  veya hukuki imkansızlık  nedeniyle görevlendirme  yapılamaması  halinde bu görev, baro tarafından belirlenecek  bir avukat  tarafından  yürütülecek.  Yasal  mirasçıların  avukatının  gelmesi  halinde baro tarafından seçilen avukatın görevi sona erecek. Görevlendirilen  vekilin savcılıkça yapılacak olay  yeri  inceleme,  ölü  muayenesi  ve  otopsi  ile  tanık ve  bilirkişi  dinlenmesi   işlemleri sırasında hazır bulunması zorunlu olacak. Görevlendirilen vekilin ücreti müteveffanın mensubu olduğu bakanlığın bütçesine konulacak ödenekten karşılanacak.
 
ASKERİ HAKİM VE SAVCI OLAMAYACAKLAR
 
Yargılama  sonunda haklarında  hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı verilenlerin askeri hakimlik sınıfına alınmamaları öngörülüyor.
 
Buna göre, "Taksirli   suçlar   hariç  olmak   üzere;  affa  veya  zaman aşımına  uğramış  yahut ertelenmiş  olsa  bile,  bir  suçtan  hükümlü  olmamak,  ceza  soruşturması  veya  kovuşturması altında  olmamak   yahut  bir  suçtan  yargılanıp   da  hakkında   hükmün  açıklanmasının  geri bırakılması kararı bulunmamak", askeri hakim ve askeri savcı olmak için aranan genel şartlar içinde yer alıyor. 
 
Uzman doktor sınıfında istihdam edilecek adayların temininde uygulanacak azami yaş sınırı 35'e çıkarılıyor. 
 
Teğmen,  üsteğmen  ve yüzbaşı rütbelerindeki  subayların  kıta hizmet  süreleri, kuvvet komutanlıklarının  ihtiyaçları  doğrultusunda  yönetmeliğe bırakılıyor. Verilen kıdem süreleri, bu sürelerden düşülecek.
 
Yeni ceza mevzuatına  uyum amacıyla, terfi etmeye engel olmayan haller yeniden düzenleniyor.  Kıdem alanlar,  kazai  veya  idari  kararlarla nasıpları lehe  düzeltilenler  ile  açığa alınmaları, tutuklanmaları,  kısa süreli  kaçma  ve izin süresini  geçirme  hariç firar  veya izin tecavüzünde bulunmaları nedeniyle terfi edemeyen ve rütbe kıdemliliği onanmayanlardan, haklarında kovuşturmaya  yer olmadığına, kamu davasının açılmasının ertelenmesine  veya düşmesine  yahut  ortadan  kaldırılmasına, fuar  veya  izin  tecavüzü  suçlarından  verilecekler hariç  olmak  üzere  hükmün  açıklanmasının  geri  bırakılmasına,  beraatine,  kısa  süreli  hapis cezasının   seçenek  yaptırımlara  çevrilmesine   veya  cezanın  ertelenmesine   karar  verilenler hakkında, emsalleri terfi etmiş veya rütbe kıdemliliği onanmış olmak şartıyla,  30 Ağustos Zafer Bayramı günü yapılmasına ilişkin hüküm uygulanmaz. Ancak, bu durumda olanların rütbe terfi ve rütbe kıdemlilikleri,  hükmün veya  kararın  kesinleşme  tarihinden  geçerli  olarak  yapılıp  emsalleri  tarihine  götürülecek.  Bu şekilde yapılan terfi ve rütbe kıdemliliklerinde  maaş farkı ödenmeyecek.
 
Harp okullarını bitirip de teğmenliğe  naspedilmeden  önce kamu davası açılanlardan öğrencilik hukukunu kaybetmeyecek şekilde haklarında hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilenlerin  teğmen naspedilebilmelerine imkan tanınması  ve  yedek  subay  okullarını  bitirenlerin,  bu okulları  bitirdikleri  ayın  sonu  yerine mezun oldukları tarihten geçerli olmak üzere asteğmen nasbedilmeleri öngörülüyor.
 
Kanunla, nasıp düzenlenmesine engel olmayan hallerin yeni ceza mevzuatıyla  uyumu  ve  hükmün  açıklanmasının geri  bırakılmasına  ilişkin  mahkeme kararlarının nasıp düzeltilmesinde dikkate alınması amaçlanıyor. 
 
Subayların infaz süresinden fazla olmamak üzere gözaltı, tutukluluk, hükümlülükte geçen sürelerinin açığı gerektiren bir suçtan mahkumiyet halinde açıktan geçen süreleri, firar veya izin tecavüzünde bulundukları askeri mahkeme kararıyla sabit olanların firarda veya izin tecavüzünde geçen süreleri kıdemden düşürülecek. Bu işlem, hükmün veya kararın kesinleşmesinin ardından derhal yapılacak. 
 
Devletin şahsiyetine karşı suçlar ile ağır ve yüz kızartıcı nitelikteki  bazı  suçlardan yapılan  yargılama  neticesinde  hükmün  açıklanmasının  geri bırakılması kararı verilen astsubay ve subayların TSK ile ilişiği kesilecek.