BIST 10.139
DOLAR 32,30
EURO 34,86
ALTIN 2.382,47
HABER /  GÜNCEL

Asker ve PKKlı ölmesin çağrısı!

DTP'lilerin gözaltına alınması Diyarbakır'da protesto edildi. Osman Baydemir, Kürt sorununa kansız çözüm istedi.

Abone ol

Demokratik Toplum Partisi (DTP)'li yöneticilerin de bulunduğu 51 kişinin gözaltına alınmasına yönelik operasyon, Diyarbakır'da proteste edildi.

DTP İl Başkanlığı binası önünde toplanan partililer, yaklaşık 2 kilometre yürüdü. Ardından kalabalığa seslenen TBMM Grup Başkanvekili Selahattin Demirtaş, operasyonun sadece DTP yönetici ve üyelerine değil, tüm Kürt halkına yapıldığını savundu.

DTP'li Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Kürt sorununun kısa vadede ve kansız çözülmesi için herkesin üstüne düşeni yapması gerektiğini söyledi.

DTP'ye yönelik operasyon kapsamında dün sabah saatlerinde 12 ayrı ilde 51 kişi gözaltına alınmıştı. Aralarında DTP genel başkan yardımcılarının da bulunduğu isimler için bugün Diyarbakır'da gösteri yapıldı. Öğle saatlerinde il başkanlığı önünde toplanan kalabalık, ardından yürüyüşe geçti.

Terör örgütü ve elebaşı lehine sloganlar atan kalabalık, AK Parti Bağlar ilçe binasının önünden geçerken de ıslık çaldı. Partili görevliler kalabalığın binaya saldırması ihtimaline karşılık güvenlik önlemi aldı.

Polisin Batıkent Kavşağı'nda güvenlik önlemleri alması nedeniyle daha fazla ilerlemeyen DTP'li yöneticiler, burada parti otobüsüne çıkarak operasyonu eleştiren konuşmalar yaptı.

GÖZÜMÜZE UYKU GİRMEZ

Selahattin Demirtaş, gözaltıları 1994 yılında DEP milletvekillerine yönelik operasyona benzetti. Tarihin tekerrür etmemesi gerektiğini belirten Demirtaş, partili arkadaşları serbest bırakılana kadar gözlerine uyku girmeyeceğini kaydetti.

PKK'nın ateşkes kararına gönderme yaparak Kürtlerin devlete barış elini uzattığını savunan Demirtaş, "Hükümeti uyarıyoruz. Uzatılan barış elini itmeyin, bu eli tutmak erdemdir." dedi.

30 YILLIK SAVAŞ BİTSİN

Konuşmasına Kürtçe başlayan ve Türkçe devam eden Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir da tek korkularının '30 yıllık savaşın bitmemesi' olduğunu belirterek, hiçbir partilinin gözaltılardan, cezalardan korkmadığını belirtti.

SORUN KANSIZ ŞEKİLDE ÇÖZÜLSÜN

Operasyonun Kürt siyasetçileri devre dışı bırakmayı amaçladığını savunan Baydemir, DTP'nin hiçbir güçten icazet almadığını ifade etti. Genelkurmay Başkanı Başbuğ'un önceki gün yaptığı açıklamalara da cevap veren Baydemir, sorunların kısa vadede ve kansız şekilde çözülmesini istediklerini söyledi.

Hiçbir polisin, askerin ve PKK'lının ölmemesini istediklerini anlatan Baydemir, sorunların diyalog ve istişare yöntemiyle çözülmesi gerektiğini vurguladı.

Baydemir, "Gözaltına alınan DTP'liler değil barış talebidir. Bu saçmalığa son verilmelidir" diye konuştu.

DTP'lilerin yürüyüşüne Demirtaş ve Baydemir'in yanı sıra, bazı milletvekilleri ve il yöneticileri de katıldı. Konuşmaların ardından kalabalık sessiz şekilde dağıldı.