BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Asker intiharlarında düşüş

Vecdi Gönül, alınan tedbirler sayesinde, askerlerin intihar olaylarında düşüş kaydedildiğini bildirdi.

Abone ol

BDP Şırnak Milletvekili Sevahir Bayındır'ın soru önergesini yanıtlayan Gönül, doldur-boşalt istasyonundan başka bir yerde emir ve talimatlara aykırı doldur-boşalt işlemi yapılmadığını, aksine davranan personel hakkında yasal işlem yapıldığını ifade etti.

Gönül, Türk Silahlı Kuvvetlerinde intihar olaylarının önlenmesine yönelik alınan tedbirleri sıraladı.

Erbaş ve erlerin asker ocağında yaşayabileceği uyum güçlükleri ile sivil yaşantılarından getirdikleri sorunları tespit etmek ve çözüm yolları geliştirmek maksadıyla, 1997'den beri rehberlik ve danışma hizmeti yürütüldüğünü kaydeden Gönül, 347 rehberlik ve danışma merkezinde, çeşitli üniversitelerin psikoloji, psikolojik danışmanlık ve rehberlik bölümlerinden mezun personel ile yardımcı sağlık elemanı görev yaptığını bildirdi. Bakan gönül şunları kaydetti:

PSİKOLOJİK ÇALIŞMALAR YOĞUNLAŞIYOR

"Askerlik hizmetinin başından terhis oluncaya kadar birlik komutanlıklarınca personel eşleştirilerek can arkadaş denilen (buddy) sistem oluşturulmakta, bu sayede arkadaş ilişkileri ile problemin tespiti ve giderilmesinde güç birliği, karşılıklı destek sağlanması amaçlanmaktadır. Maddi durumu zayıf olan erbaş ve erlere, birlik imkanları ölçüsünde destek sağlanmaktadır. Personelin psikolojik değerlendirmelerinin bilimsel metotlarla yapılabilmesi için üniversitelerle koordineli çalışmalar yapılmakta, bilimsel psikolojik ölçüm ve değerlendirme araçları kullanılmaktadır.

Alınan bu tedbirler sayesinde, intiharlarla meydana gelen olay, yaralanan ve hayatını kaybeden personel miktarında azalma olduğu, ayrıca askerlik yükümlülüğü altına girerek ailesinden ayrılan, yetiştiği ve yaşamaya alıştığı sosyal çevreden kopan, sivildeki sosyal hayatını değiştiren, askerlik gibi kurallı ve disiplinli bir yaşama tabi olan erbaş ve erlerin intihar olaylarında yıllara sari olarak düşüş kaydedildiği tespit edilmiştir.

Türk Silahlı Kuvvetlerinde personel politikası olarak yaşam koşullarının iyileştirilmesi ve geliştirilmesine önem verilmektedir. Aileler gerek yemin törenleri gerek ziyaretler esnasında evlatlarının askerlik yaptığı ve yaşadığı ortamı ve imkanları görmekte, onlarla birlikte yemek yemekte, birlikten ayrılırken de duydukları gurur ve memnuniyeti her vesileyle paylaşmaktadırlar."