BIST 10.657
DOLAR 32,06
EURO 34,81
ALTIN 2.423,18
HABER /  GÜNCEL

Asıl suçlu dizi yapımcıları değil!

Selim İleri, televizyon dizilerinde romanların değiştirilmesi ile ilgili olarak "varisler para için her şeyi hoş görüyor"diyor

Abone ol

Türk Edebiyatının önemli isimlerinden Selim İleri Bloomberg HT'de Gülin Yıldırımkaya'ya konuştu ve çok ilginç açıklamalar yaptı. İleri'ye göre televizyon dizilerinde romanların uzatılması, çarpıtılması yapımcıların suçu değil. Asıl suç roman yazarlarının varislerinde.

İşte Selim İleri'nin tartışılacak o sözleri:

Senaryolarınızla ilgili bir takım pişmanlıklarınız olmuş herhalde, 'Bir daha muhtaç olmadıkça yapmam' diyormuşsunuz. Şu anda da bu çok güncel bir tartışma , çok fazla ünlü romancının eserleri televizyonlarda dizi olarak yayınlanıyor ve çok da eleştiriliyor. Sizce de romanların yazarlarına haksızlık mı yapılıyor?

Şimdi dizileri yani sistem itibari ile baktığımız vakit olağan karşılıyorum çünkü sonuçta belli bir para kazanmak için ticari amaçlı yapılmış işlerdir bunlar. Ben şuna şaşırıyorum; yani bir yazarın kendisi hayatta olsaydı Halit Ziya Bey acaba Aşk-ı Memnu'yu bu halde gördüğünde ne hissederdi? Bunun sorumluluğu asla diziyi yapan kişilere ait değildir. Bunun sorumluluğu o yazarın varislerine aittir. Varisleri hoş gördüğüne göre söylenecek hiçbir şey, söz kalmıyor diye düşünüyorum. Varisleri demek ki para nasıl gelirse gelsin fikri ile hareket ediyorlar o da özgürlüklerine ait birşeydir karışmaya hiçbir hakkımız yoktur. Ama ben bir seyirci olarak çok değerli klasik eserlerin, mesela diyelim ki 'Yaprak
Dökümü' hepi topu 110 sayfalık bir kitap nasıl olabilirde altı sene, yedi sene sürebilir, bunları biraz tuhaf garipseyerek bakıyorum.