BIST 10.267
DOLAR 32,27
EURO 34,76
ALTIN 2.412,19
HABER /  GÜNCEL

Asil Nadir hapse giriyor

Kıbrıslı işadamı Asil Nadir, şirketinden 29 milyon sterlin çaldığı iddiasıyla mahkûm olduğu İngiltere'de 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Abone ol

Kıbrıs kökenli işadamı Asil Nadir, kendi şirketini soyduğu gerekçesiyle yargı önüne çıktığı İngiltere'de 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Ağır ceza mahkemesi Old Bailey'deki yargılamayı yürüten Yargıç Holroyde, Nadir'in mahkûm olduğu yedi suçtan beş yıl, diğer üç suçtan da beş yıl hapis yatmasına karar verdi.

Karara göre 71 yaşındaki Nadir, bu cezanın yarısını çektikten sonra serbest kalabilir.

Hafta başından beri devam eden karar duruşmalarında jüri heyeti, Nadir hakkındaki üç iddiayı geçersiz bulmuştu.

Jüri üyeleri, diğer on suçlamayı ise onayladı.

Böylece, Nadir'in usulsüz para transferleriyle Polly Peck şirketini 29 milyon sterlin zarara uğrattığına kanaat getirildi.

Yargıç Holroyde, "üstün ticaret yeteneğiyle dünya çapında çok sayıda kişiye iş imkanı sağlayan işadamının, aç gözlülükle para çaldığını" söyledi.

Karar gerekçesinde yargıç, Nadir'e şöyle seslendi: "Şirketin başarısı büyük ölçüde senin başarındı. Fakat şirketin parası senin paran değildi. Bunu biliyordun. Buna rağmen kendini kayırdın ve büyük miktarda hırsızlık yaptın."

22 yıllık dava süreci

1980'de İngiltere'deki iş hayatına bez ticaretiyle başlayan Nadir, yaklaşık 300 bin sterline Polly Peck adlı küçük bir tekstil şirketinden hisse almıştı.

On yıl sonra şirketin değeri 2 milyar sterline çıktı.

Şirket dünya çapında 200 alt kuruluşu olan bir imparatorluğa dönüşürken, Asil Nadir, İngiltere'de Muhafazakâr Parti'ye yaptığı bağışlar ve Türkiye'de medya sektörüne yaptığı yatırımlar ile adından söz ettirmeye başladı.

Ağır Dolandırıcılık Ofisi SFO'nun 1990'da usulsüz nakit transferleri iddiasıyla şirket bürolarını basması, Polly Peck'in ve Nadir'in imparatorluğunun sonunu getirdi.

Nadir, 1993'te aile köklerinin bulunduğu Kuzey Kıbrıs'a kaçtı.

"Adını temize çıkarmak" iddiasıyla 2010'da İngiltere'ye dönüşü kamuoyunda büyük yankı uyandırdı.

Ancak Yargıç Holroyde, Nadir'in geri gelişinden sonra da hiçbir pişmanlık belirtisi göstermeyip, şirketin batışı nedeniyel SFO'yu suçlamaya devam ettiğine dikkat çekti.

Bu arada, İşadamının kaçışıyla büyük itibar kaybına uğrayan SFO, Nadir hakkında 20 yılı aşkın süredir devam eden soruşturmanın 3 milyon sterlinden fazlaya mal olduğunu bildirdi.

Nadir mahkemede, şirketten alınan paraların, Kıbrıs lirası olarak Polly Peck'in Unipac koluna ödendiği savunmasını tekrarladı.

Avukatı Philip Hackett ise kalp ve yüksek tansiyon hastası olan müvekkilinin, doktorların aksi yöndeki ikazlarına rağmen yargı önüne çıkmayı tercih ettiğine vurgu yaptı.

Buna karşılık mahkeme, sağlık sorunlarının "verilecek cezayı değil, hapis koşullarını değiştirebileceğini" belirtti.

Hafta başında beri Belmarsh hapishanesinde tutulan Nadir'in başka bir yere nakledilmesi bekleniyor.

İşadamının genç eşi Nur Nadir ise kararı temyiz edeceklerini dile getirdi: "İngiliz yargı sistemine olan büyük inancımızla, yanlışları düzeltme çabamızı sürdüreceğiz."