BIST 10.267
DOLAR 32,24
EURO 34,73
ALTIN 2.413,69
HABER /  GÜNCEL

Balıkçıların palamutta '38 santim' tepkisi

Balıkçılar, çevrecilerin palamutta 38 santimetre boy sınırlaması talebine ise tepki gösteriyor.

Abone ol

Karadeniz'de av yasağının sona ereceği 1 Eylül'de 'Vira Bismillah' diyerek denize açılacak olan balıkçılar son hazırlıklarını sürdürürken, çevrecilerin palamutta 38 santimetre boy sınırlaması talebine ise tepki gösteriyor.

Yeni sezondan oldukça umutlu olduklarını belirten 40 yıllık balıkçı Erdal Batmaz, çevrecilerin palamutta boy yasağının 38 santimetreye çıkartılma talebini eleştirdi. Böyle bir talebi anlamanın güç olduğunu dile getiren Batmaz, "Bu yıl palamut bereketi iyi görünüyor. Palamut avcılığından ümitliyiz. Ama bize Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı’nın çevreciler ve üniversite hocalarıyla birlikte yapmış olduğu yaptırımlardan rahatsız. Yılardan beri 10 kulaç olan gırgır avcılığı sınırlamasını 24 metreye çıkarttılar. Bu da 13.5 kulaç civarında yapıyor. Bu bizi çok rahatsız ediyor. İkincisi çevreciler palamut balığını tutturmamak için ellerinden geleni yapıyor. Bu çok yanlış. Göç balığı olan palamut balığına 38 santimetre boy sınırı talep ediyorlar. Bunu kesinlikle kabul etmiyoruz. Dünyanın hiçbir ülkesinde de palamut balığına boy tahdidi yok. Bize neden uygulanmak isteniyor? Anlamış değiliz ve bunu çevrecilere soruyorum. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı zaten 25 santimetre boy sınırlaması verdi. Biz buna zaten razıyız. 25 santimetreden küçük balıkların avlanmamasında hemfikiriz. 38 santimetreyi neden dayatıyorlar anlayamıyoruz. Bir de gırgır avlığını kademeli olarak 50 metreye çıkartmak istiyorlar. Bunların gerekçelerini öğrenmek istiyoruz. Lütfen birileri bu gerekçeleri açıklasın" dedi.

Balıkçı İsmet Güçer ise yeni sezonda beklentilerinin oldukça fazla olduğunu belirterek, tüm balıkçılara bereketli bir sezon diledi.