BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

Artık biber gazı havadan gelecek!

ABD topraklarında kullanılan insansız hava araçlarına (İHA) biber gazı ve plastik mermi donanımları ekleme planı tartışma yarattı

Abone ol

Ankara’nın terörle mücadelede kullanılmak üzere talep ettiği 'Reaper' türü silahlı insansız hava araçlarının (İHA) satışı konusunda tartışmaların yaşandığı ABD’de, ülke toprakları üzerinde kullanılan İHA’larla ilgili yeni bir tartışma gündemde.

BİBER GAZI VE PLASTİK MERMİ KULLANIYOR
Son olarak Montgomery, Teksas’ta yerel güvenlik gücünün, gözlem amacıyla kullandığı İHA’ları biber gazı ve plastik mermi gibi, toplumsal olaylarda göstericileri dağıtmak için kullanılan ekipmanlarla donatabileceğini açıklaması, sivil toplum örgütlerinin tepkisine yol açtı.

ELEŞTİRİLER
Ülkenin önde gelen sivil toplum kuruluşlarından ACLU, ülke toprakları üzerinde uçan İHA’ların böyle bir amaçla kullanılmasının, kabul edilemez olduğunu duyurdu. ACLU yetkilileri, İHA’ları kullanan personelin, olay yerinden uzakta oldukları için mevcut durumda nasıl bir müdahale gerektiğini tam olarak anlamayacağını öne sürüyor. İHA’ların ABD topraklarında kullanılmasının, vatandaşların mahremiyet haklarının ihlali anlamına geldiği de vurgulanıyor.

GÜVENLİK TEHDİDİ OLUŞTURABİLİR
ABD’de bazı analistler ve sivil toplum kuruluşları da, ülke toprakları üzerinde kullanılan İHA’ların güvenlik tehdidi oluşturduğunu iddia ediyor. Bu araçların iletişim sistemlerinin dış müdahalelere açık olduğunu savunan uzmanlar, buna örnek olarak İran’da düşürülen yeni nesil İHA’yı gösteriyor ve bu araçların teröristlerin eline geçebileceğini belirtiyor.

ABD’de polis gücünün ve özel kuruluşların elinde çok sayıda İHA bulunuyor.