BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  DÜNYA

Arşın Mal Alan” opereti Paris’te sahnelendi

Azerbaycan müziğinin ilk profesyonel bestecisi olan Üzeyir Hacıbeyli’nin ünlü eseri "Arşın Mal Alan” opereti, TÜRKSOY’un organizasyonuyla b...

Abone ol

Azerbaycan müziğinin ilk profesyonel bestecisi olan Üzeyir Hacıbeyli’nin ünlü eseri "Arşın Mal Alan” opereti, TÜRKSOY’un organizasyonuyla bestelenişinin 100. yılında Paris’te sanatseverlerle buluştu.
Uluslararası Türk kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY), 20. yıl kutlamaları kapsamında gerçekleştirdiği etkinliklere bir yenisini daha ekledi. Azerbaycan müziğinin ilk profesyonel bestecisi olan Üzeyir Hacıbeyli’nin ünlü eseri "Arşın Mal Alan” opereti, TÜRKSOY’un organizasyonuyla bestelenişinin 100. yılında Paris’te sanatseverlerle buluştu.
Paris’teki UNESCO Genel Merkezi’nin toplantı ve konser salonunu dolduran sanatseverler, Azeri, Kazak,Kırgız ve Türk sanatçıların oynadığı “Arşın Mal Alan” müzikal oyunu ayakta alkışladılar. Bu müzikal ziyafetin yanı sıra ziyaretçiler, TÜRKSOY’un son 20 yılını konu alan fotoğraflardan oluşan fotoğraf sergisini de görme fırsatı buldular.
TÜRKSOY Genel Sekreteri ile Azerbaycan Kültür Bakanı Müsteşarı’nın hazır bulunduğu TÜRKSOY 20. yıl kutlamaları çercevesinde UNESCO’da düzenlenen etkinliğin açılış konuşmasını UNESCO Kültür İşleri birim başkanı yaptı. Bu alanındaki en önemli eserlerden biri olan "Arşın Mal Alan” opereti, bugüne kadar birçok dile çevrilerek büyük ün kazanmış. Çeşitli yıllarda Bakü’de, 1937’de ABD’de filme çekilmiş; Londra, Paris, Berlin, Moskova gibi pek çok önemli sahnede oynanmıştır.
Genç ve zengin bir tüccar olan Askar yalnızlığı yüzünden üzgündür ve hayata küsmüştür. Artık evlenme zamanı gelmiştir. Aşık olup evlenmek ister. Ancak gelenekler gereği, müstakbel eşinin yüzünü ancak düğün günü görebilecektir. Bu şartlarda hayalindeki eşi nasıl bulacaktır? Sadık dostu ve ortağı Süleyman ona seyyar bir kumaş satıcısı olarak tüm evleri gezmesini önerir.
Operet ve serginin ardından Parisli sanatseverler için bir resepsiyon düzenlendi. Operet, Paris’teki gösterimin ardından, 19 Eylül 2013 tarihinde Fransa’nın Strasbourg kentinde gösterilecek.
(İHA)