BIST 10.046
DOLAR 32,41
EURO 34,57
ALTIN 2.383,64
HABER /  GÜNCEL

Arjantin'de çiftçiler yedi gün tahıl satmayacak

Arjantin'de çiftçiler, hükümetin tahıl ihracatına sınırlama getirme kararını protesto için yedi gün süreyle ürünlerini satmama kararı aldı.

Abone ol

Çiftçiler ile hükümet arasındaki görüşmelerde anlaşma sağlanamadı

Arjantin'de çiftçiler, hükümetin tahıl ihracatına sınırlama getirme kararını protesto için yedi gün süreyle ürünlerini satmama kararı aldı.

Hükümet sınırlamanın enflasyonun kontrol altına alınmasına yardımcı olacağını savunurken, çiftçiler küresel talebin artması fırsatından yararlanamadıklarını söylüyor.

BBC Buenos Aires muhabiri Daniel Schweimler, dört büyük çiftçi örgütünün ne kadar buğday ihraç edilebileceği konusunda hükümetle yürütülen görüşmelerin çökmesi üzerine eylem kararı aldıklarını aktarıyor.

Muhabirimiz, dünyanın en büyük tahıl ihracatçılarından biri olan ülkede, bu kararın devletin gelirlerine darbe vuracağını belirtiyor.

Çiftçiler, daha önce yaptıklarının aksine bu kez yollara barikat kurmayacaklarını ve gıda sevkiyatını engellemeyeceklerini söylediler.

Küresel tahıl fiyatları

Hükümetle çiftçiler arasında üç yıl gerginlik yaşanıyor. Hükümetin, tahıl ihracatı ve özellikle de soya ihracatına koyduğu ek vergileri protesto amacıyla başlatılan ve dört ay süren eylemler ülkenin tümünü etkilemiş, bir çok kent ve kasabada gıda sıkıntısı başlamıştı.

Arjantin'deki kriz, küresel gıda fiyatlarının artmasına neden olmuştu.

Ancak ülkede henüz hasat mevsimi başlamadığı için şimdiki eylemin tahıl fiyatlarını ciddi oranda etkilemesi beklenmiyor.