BIST 10.046
DOLAR 32,36
EURO 34,77
ALTIN 2.411,95
HABER /  DÜNYA

Arap dünyası alev alev

Tunus ve Mısır'da iktidarları deviren halk ayaklanmalarının ardından, rejim karşıtı protestolar dalga dalga yayılıyor.

Abone ol

BAHREYN: Gergin cumada binler, hükümeti istifaya çağırdı.Libya: Kaddafi sıkıştıkça sertleşiyor. Ölü sayısı 50'yi aştı.Irak: Kötü yaşam şartlarını protesto eden halk, meydanlarda.Mısır: Göstericiler bu kez 'zafer günü' için Tahrir'e döndü.Yemen: Gösterilerin 8. gününde sokaklar alev alev.

Bölgenin stratejik ülkelerinden Bahreyn'de gerginlik artıyor. Irak'ta meydanlara inen halk, yerel yönetimleri ve merkezî hükümeti protesto etti. Kaddafi'nin lideri olduğu Libya'da güvenlik güçlerinin açtığı ateş sonucu ölenlerin sayısı 50'yi geçti. Gösterilerin 8. gününde Yemen'de ise protestocular belediye binasını ateşe verdi. Mısır'daki Tahrir Meydanı'nda toplanan göstericiler bu kez Mübarek'in gidişini kutladı.
Kaddafi sıkıştıkça sertleşiyor

Mısır ve Tunus'taki halk devrimlerinden cesaret alan muhaliflerin salı gününden bu yana protesto gösterisi düzenlediği Libya'da gerilim tırmanıyor. Uluslararası İnsan Hakları İzleme Komitesi, gösterilerde şu ana kadar 24 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Muhalifler ise bu rakamın 50'yi aştığını öne sürüyor. Açıklamada ölümlerin büyük çoğunluğunun güvenlik güçlerinin açtığı ateş sonucu olduğu belirtildi. Arap dünyası ve Afrika'nın en uzun süreli iktidarda kalan lideri Muammer Kaddafi ise dün sabah taraftarlarının başkent Trablus'ta düzenlediği gösteriye katılarak muhaliflere gözdağı vermeye çalıştı. Muhalif gösterilerin üssü haline gelen kentlerden Bingazi ve El Beyda'da hükümet güçlerinin kontrolü kaybetmeye başladığı belirtiliyor. Muhalif isimlere göre Kaddafi güçleri El Beyda kentini tamamen terk etti. Bingazi'deki El Kuyfiye Cezaevi'nde isyan çıktığı, çok sayıda mahkumun kaçtığı bildirildi. Muhalifler 'öfke günü' gösterilerinin gün geçtikçe daha da güçlendiğini, artık on binlerce kişinin eylemlere katıldığını söylüyor.

YEMEN'DE 5 KİŞİ ÖLDÜ

Yemen'de 32 yıldır iktidarda olan Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih'in istifası için düzenlenen protesto gösterileri 9. gününe girdi. Dün başkent Sana ile Aden ve Taiz şehirlerinde gösteriler vardı. Aden'de çıkan çatışmada 4 kişi ölürken, Taiz'de protestocuların üzerine bomba atılması sonucu 1 kişi hayatını kaybetti. Sana'da ise iktidar ve muhalefet taraftarları arasında çatışmalar çıktı. Aden Körfezi'nin karşı yakasındaki diğer bir Müslüman ülke Cibuti'de Devlet Başkanı İsmail Ömer Guelleh'e karşı muhaliflerin çağrısıyla binlerce kişinin gösteri yaptığı kaydedildi. Cumali Önal Kahire

Bahreyn'de gergin cuma

Ortadoğu'nun en küçük fakat stratejik açıdan önemli ülkelerinden Bahreyn'de de durum gergin. Nüfusunun yaklaşık yüzde 75'i Şii olan ülkede önceki gün güvenlik güçlerinin reform isteyen göstericilerin kampına düzenlediği baskında öldürülen iki Şii protestocunun cenaze töreninin ardından gerçekleştirilen gösteriye ordu müdahale etti. Askerlerin, başkent Manama'nın merkezindeki İnci Meydanı'na girmeye çalışan protestocuların üzerine ateş açması sonucu en az 25 kişinin yaralandığı ifade edildi. ABD Başkanı Barack Obama, müttefik Bahreyn yönetiminden göstericilere karşı şiddet kullanmamasını isterken, Kral Hamad Bin İsa El Halife, Veliaht Prens Salman'a krizin aşılması için tüm taraflarla diyaloğa geçme talimatı verdi. Bahreyn'deki gelişmelere ilişkin bir açıklama yapan Ankara da can kayıpları ve yaralanmalardan kaygı duyduğunu açıkladı. Dışişleri'nden yapılan açıklamada Türkiye'nin ülkedeki reform çabalarına katkı sağlamaya hazır olduğu belirtildi. Bu arada deniz komşusundaki gelişmeleri yakından takip eden Suudi Arabistan'da Prens Talal bin Abdülaziz, Kral Abdullah'a reformlara hız vermesi çağrısı yaptı. Prens Talal, aksi takdirde Arap ülkelerinde başlayan huzursuzluğun S. Arabistan için de tehlikeli olabileceğini söyledi.

İsyan halkasına Irak da eklendi

Ortadoğu'daki isyan dalgasının sıçradığı bir başka ülke de Irak. Birçok şehirde halk, elektrik kesintisi, gıda yetersizliği ve yolsuzluk gibi sorunların çözülmesinde aciz kalan yerel yönetimleri ve merkezî hükümeti protesto etmek için meydanlara indi. Divaniye'de başlayarak başkent Bağdat, Kerkük, Ramadi, Kut, Felluce ve Süleymaniye ile devam eden küçük çaplı protesto halkasına dün ülkenin en büyük ikinci kenti Basra da katıldı. Petrol zengini güneydeki Basra'da valinin istifasını isteyen bin kadar gösterici, dün bir köprüyü kapattı. Göstericiler, daha iyi hizmet, iş ve emeklilik maaşlarının artırılmasını da talep etti. Ülke genelinde bu hafta hükümete karşı başlayan gösterilerde en az 5 kişi hayatını kaybetti. Irak'ın kuzeyindeki Süleymaniye kentinde önceki gün 2 kişinin öldüğü gösteriler sonrası bölgede tansiyonun yükselmesinin ardından Irak bölgesel Kürt yönetiminin başkanı Mesud Barzani, itidal çağrısı yaptı.