BIST 10.267
DOLAR 32,28
EURO 34,77
ALTIN 2.413,38
HABER /  GÜNCEL  /  OTOMOBİL

Araca yaz bakımı nasıl yapılır?

Zorlu kış şartlarından çıkan aracınızı yaz aylarına hazırlamanız gerekiyor. Yapmanız gerekenler ise şöyle;

Abone ol

Zorlu kış şartlarının ardından güvenli ve sorunsuz sürüş için araçların mutlaka bakımdan geçirilmesi gerekiyor.

Çukurova Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Otomotiv Mühendisliği Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kadir Aydın, mevsim geçişi dönemlerinde araçların bakımdan geçirilmesi gerektiğini söyledi.

Araçların kışın yağmur çamur demeden her türlü olumsuz hava ve yol şartlarında kullanıldığını belirten Prof. Dr. Aydın, "Kış aylarına göre yaz ayları daha rahat olmasına karşın herhangi bir olumsuzlukla karşılaşmamak için araçların yaz bakımı ihmal edilmemeli" dedi.

Prof. Dr. Aydın, zorlu kış şartlarında yolların bozulması nedeniyle ön düzen süspansiyon sistemlerinde ve lastiklerinde arıza meydana gelebildiğini ifade ederek, bu nedenle otomobillerde amortisörlerin, ağır vasıtalarda körüklerin ve makasların kontrol edilmesinin yanı sıra rot-balans ayarının gözden geçirilmesi gerektiğini bildirdi.

Araçlarda bakım yapılmaması halinde istenmeyen durumların ortaya çıkabileceğini kaydeden Aydın, şöyle konuştu:

"Araçlar yaz boyunca sorunsuz kullanılmak isteniyorsa baharın kendini hissettirmeye başladığı şu günlerde tepeden tırnağa bakım yaptırılmalı. Bu hayati önem taşımaktadır. Yaz aylarına girerken, bujiler temizlenmeli, havada daha çok toz olacağından hava filtresi mutlaka değiştirilmeli ve sıklıkla kontrol edilmeli. Aşırı sıcaklarda klimaya ihtiyaç duyulacağından polen filtresi de değiştirilmeli. Motor yağı, yakıt filtresi, radyatör suyu, elektrikli fanın devreye girme derecesi, kayışların kontrolü mutlaka yaptırılmalı."

Akü bakımı ile lastiklerin basınçlarının da ihmal edilmemesi gerektiğini söyleyen Aydın, "Zorlu kış şartlarının ardından güvenli ve sorunsuz bir sürüş için aracınızın bakımın yaptırarak hem yaza hem de uzun yola hazırlayın" diye konuştu