BIST 10.740
DOLAR 32,20
EURO 35,00
ALTIN 2.516,09
HABER /  GÜNCEL

Apple ve Samsung G. Kore raundunda eşit

Güney Kore'de bir mahkeme, akıllı telefon teknolojisinde patent kavgasına giren Apple ve Samsung'un ürünlerinde karşılıklı patent ihlallerinde bulunduğuna hükmetti. Ama hukuk mücadelesinde asıl ABD'deki mahkeme süreci belirleyici olacak.

Abone ol

Güney Kore'de bir mahkeme, patent hakkı anlaşmazlığı nedeniyle dev bir hukuk mücadelesine giren Apple ve Samsung'un her ikisinin de karşılıklı ihlallerde bulunduğuna hükmetti.

İki şirketin de birbirinin bazı patentlerini çiğnediğini söyleyen mahkeme, ufak çaplı para cezaları kesmeyi uygun gördü.

Ayrıca, iki şirketin bazı eski ürünlerinin Güney Kore'de satılması yasaklandı.

Fakat Güney Kore mahkemesi, Samsung'un ürettiği akıllı telefonların, dış görünüş açısından Apple ürünleri ile benzerlik gösterse de, Apple'ın kopyası olmadığını açıkladı.

Güney Kore'de açıklanan karar, iki teknoloji devinin küresel boyutta mahkeme salonlarına düşen patent kavgasındaki ilk yargı kararı.

Gözlemciler, savaşın galibinin ABD'deki mahkeme sürecinde belirleneceğini söylüyor.

California'da bir mahkeme, Apple'ın Samsung'a açtığı tazminat davasında sonucu yakın zaman içinde açıklayacak.

Samsung'dan 2 buçuk milyar dolar talep eden Apple, aynı zamanda Samsung'un son akıllı telefonlarının Amerikan piyasasından çıkartılmasını istiyor.

Amerika'daki mahkeme hükme varmadan önce son kez savunmasını yapan Apple'ın avukatı Harold McElhinny, jüriye Samsung'un ürün tasarımında ''kısa yol" izlediğini söyledi.

McElhinny, "Samsung, bu kritik üç ay içinde Apple'ın dört senelik emek ve yaratıcılığının eserlerini kopyalayıp kullanabildi. Bunu da Apple'ın aldığı risklerin hiç birini almadan yaptı" dedi.

Samsung'un avukatı Charles Verhoeven ise buna cevaben mahkeme kararının Apple'ın lehinde olması durumunda endüstri içindeki rekabetin bastırılacağını söyledi.

Verhoeven, "Apple, pazarda rekabet etmektense mahkeme salonlarında rekabet üstünlüğü arıyor. Geniş ekranı olan yuvarlatılmış bir dikdörtgenle bir tekeli elinde tutmayı hak ettiğini düşünüyor.'' diye konuştu.