BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  DÜNYA

AP seçimlerinde kim ne kadar sandalye kazandı?

AP’nin yeni sandalye dağılımına ilişkin ilk tahminler Hristiyan Demokratların 211 üye ile en büyük grup olmayı sürdüreceğine işaret ediyor

Abone ol

Avrupa Parlamentosu’nun (AP) 751 yeni üyesini belirlemek için yapılan seçimlerden çıkan koltuk dağılımına yönelik tahminler Hristiyan Demokratların en büyük siyasi grup olmayı sürdüreceğine, aşırı sağın da belirgin yükselme kaydettiğine işaret ediyor.

AP tarafından açıklanan ilk tahminlere göre Hristiyan Demokratlar (EPP) mevcut döneme oranla koltuk kaybetseler de 211 üyeyle ilk sırada yer alıyor. Bu grubu, 193 üyeyle Sosyalistler ve Demokratların (S&D) izlemesi öngörülüyor.

Seçim sonrası ilk projeksiyonlar, AP çatısı altındaki üçüncü büyük grubun 74 üyeyle Liberaller (ALDE) olacağına, bu grubu 58 üyeyle Yeşillerin izleyeceğine işaret ediyor.

Komünist grubun 47 sandalyeye sahip olması beklenirken, aşırı sağcı ve ırkçı olup da herhangi bir siyasi gruba üye olmayan parlamenterlerin sayısının da 40 olması öngörülüyor.

 Avrupalı Muhafazakarlar ve Reformcular (ECR) grubunun sandalye sayısının ise 39 olacağı tahmin ediliyor. Bünyesinde UKIP gibi Avrupa karşıtı partilerin yanı sıra bazı aşırı sağ isimleri de barındıran Özgürlük ve Demokrasi Avrupası (EFD) grubunun 33 üyeye sahip olması bekleniyor.

Mevcut parlamentoda bulunan herhangi bir siyasi grupla uyumlu olmayan ve yeni seçilen parlamenter sayısının ise 56 olması öngörülüyor.

AP’de bir siyasi grup oluşturabilmek için en az 7 farklı Avrupa Birliği (AB) ülkesinden 25 parlamenterin bir araya gelmesi gerekiyor.