BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Antalya'da dördüncü yüz nakli başladı

''Türkiye'deki ilk yüz naklini gerçekleştiren Prof. Dr. Ömer Özkan ve ekibi yeni bir yüz nakli daha yapıyor.

Abone ol

Uşak'ta, beyin ölümü gerçekleşen 19 yaşındaki gencin yüz, kalp, karaciğer, böbrek ve korneası, Ankara ve İzmir'den gelen sağlık ekiplerince alındı.

Uşak'ta 05.20'de yüzü alan ekipler helikopterle Antalya'ya uçtu. 06.26'da hastaneye giriş yapan ekipler nakil işlemine başladı.u.20120515074037.jpg

ORGANLARI ALMA İŞLEMİ 23.15'TE BAŞLADI, 05.20'DE BİTTİ

Beyin ölümünün gerçekleşmesi sonucu ailesi tarafından organları bağışlanan 19 yaşındaki Tevfik Yılmaz'ın organlarının alınması için saat 23.15'te başlayan operasyona, Ankara, İzmir ve Antalya'dan gelen sağlık ekipleri girdi.

KALP ANKARA'YA

Yılmaz'ın kalbini alan Ankara'dan gelen 5 kişilik sağlık ekibi, Uşak Havaalanı'nda bekleyen Sağlık Bakanlığı'na ait ambulans uçakla, Ankara'ya hareket etti. Uşak'ta, beyin ölümü gerçekleşen 19 yaşındaki Tevfik Yılmaz'dan alınan kalp, Ankara'da 25 yaşındaki Ayşe Özge Uyar'a naklediliyor.
1.20120515094133.jpg
Beyin ölümünün gerçekleşmesi sonucu ailesi tarafından organları bağışlanan 19 yaşındaki Yılmaz'ın kalbi, gece saatlerinde özel bir ekip tarafından Sağlık Bakanlığı'na ait ambulans uçakla Uşak'tan Ankara'ya getirildi. 

ERKEĞİN KALBİNİ TAŞIYACAK

Yılmaz'dan alınan kalp, Ankara Üniversitesi Kalp Merkezi'nde 25 yaşındaki Ayşe Özge Uyar'a naklediliyor.

Ameliyattan önce gazetecilere açıklama yapan abla Demet Uyar, kardeşinin 8 yıldır kalp 1.20120515094213.jpgyetmezliği sorunu yaşadığını, yaklaşık üç aydır da nakil için kalp beklediklerini söyledi.

Uyar, AA muhabirinin ''Bundan sonra bir erkeğin kalbini taşıyacak'' sorusuna ise ''Evet, bir erkeğin kalbini taşıyacak, söylediler. Kendisinin haberi var zaten. İnşallah her şey iyi olur. Önemli olan ameliyat sonrası. Hayırlısıyla her şey güzel olacak'' dedi.

KARACİGER BÖBREK VE KORNEA 12 YAŞINDAKİ ÇOCUĞA

Karaciğer, böbrekler ve korneaları alan İzmir'den gelen 4 kişilik sağlık ekibi adına açıklama 1.20120515094251.jpgyapan Op. Dr. Cahit Yılmaz, Tevfik Yılmaz'dan alınan karaciğerin 12 yaşındaki bir çocuğa nakledileceğini belirtti.

Böbreklerin kime nakledileceğinin doku testinin ardından belli olacağını, korneaların ise Ege Üniversitesi'ne gönderileceğini anlatan Yılmaz, organların alınması sırasında herhangi bir sorunla karşılaşmadıklarını dile getirdi.

30 SAĞLIK EKİBİ GÖREV ALDI

Türkiye'deki ilk yüz naklini gerçekleştiren Prof. Dr. Ömer Özkan'ın bulunduğu Akdeniz Üniversitesi ekibinin, donörün yüzünü alma işleminin ise sürdüğü bildirildi. Yüzün alınmasının ardından sağlık ekibinin, Sağlık Bakanlığı'na ait ambulans uçakla Antalya'ya gideceği kaydedildi.

Uşak'ta, beyin ölümü gerçekleşen 19 yaşındaki gencin organlarının, sağlık ekiplerince alım operasyonu, yüzün de alınmasıyla tamamlandı.

Beyin ölümünün gerçekleşmesi sonucu ailesi tarafından organları bağışlanan 19 yaşındaki Tevfik Yılmaz'ın organlarının alınması için saat 23.15'te başlayan ve 30 sağlık personelinin görev aldığı operasyon, saat 05.20'de sona erdi.

İLK YÜZ NAKLİ YAPAN EKİP İŞ BAŞINDA

Yılmaz'ın yüzünü alan 7 kişilik Akdeniz Üniversitesi ekibinden Türkiye'deki ilk yüz naklini 1.20120515094428.jpggerçekleştiren Prof. Dr. Ömer Özkan, Uşak Devlet Hastanesi çıkışında gazetecilere yaptığı açıklamada, alım operasyonunun başarılı geçtiğini söyledi.

Donörün kol ve bacaklarının alınmamasıyla ilgili soruya Özkan, ''Bir cerrahın bir transfer yapması yönünde bir kanı oluştu. Bu yüzden sadece yüzü aldık. Şimdi de operasyon için Antalya'ya gidiyoruz'' yanıtını verdi.

Prof. Dr. Özkan'ın eşi Yrd. Doç. Dr. Özlenen Özkan'ın da bulunduğu Akdeniz Üniversitesi ekibi, daha sonra Uşak Havaalanı'nda bekleyen Sağlık Bakanlığı'na ait ambulans uçakla Antalya'ya hareket etti.

Uşak Organ Nakil Koordinatörü Dr. Zafer Aydın ise ailenin ikna edilmesinden operasyona dek 1.20120515094506.jpggeçen yaklaşık 18 saatlik sürecin sonunda, yüzle birlikte böbrekler, karaciğer, kalp ve korneanın başarıyla alınarak, nakil için Antalya, İzmir ve Ankara'daki hastanelere gönderildiğini belirtti.

YÜZÜ ALINAN KİŞİYE SİLİKON YÜZ TAKILDI

Tevfik Yılmaz'a ''silikon yüz'' yapıldığını kaydeden Aydın, Yılmaz'ın ailesine, duyarlılıklarından dolayı teşekkür etti. Bu arada Tevfik Yılmaz'ın cenazesi, bugün defnedilecek.

19 YAŞINDAKİ TEVFİK YILMAZ'IN BEYİN ÖLÜMÜ GERÇEKLEŞMİŞTİ

8 Mayıs'ta girdiği bunalım sonucu intihar eden 19 yaşındaki Tevfik Yılmaz'ın, tedavi gördüğü Uşak Devlet Hastanesi'nde beyin ölümünün gerçekleşmesi sonucu, ailesi organlarını bağışlamıştı.

TORAN ÇOLAK'A NAKLEDİLECEK

Yılmaz'dan alınan yüz küçükken yüzü yanan Turan Çolak'a nakledilecek. İzmir'in Ödemiş ilçesinde yaşayan ve bekar olan 34 yaşındaki Turan Çolak'ın 3.5 yaşındayken ocağa düşmesi sonucu yüzü ve kulaklarının tamamen yandığı belirtildi.

İLK YÜZ NAKLİ YAPILAN UĞUR ACAR'I ÖRNEK ALMIŞTI

Akdeniz Üniversitesi'ndeki ilk yüz nakli olan Uğur Acar'ın katıldığı ilk basın toplantısına da izleyici olarak katılan Çolak, AA muhabirine yaptığı açıklamada Acar'ı kendisine örnek aldığını ifade ederek, yeni bir yüzünün olmasını istediğini belirtmişti.

Çolak, Acar'ın basın toplantısının ardından Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Enstitüsü'ne giderek yüz nakli için başvuruda bulunmuş, Prof. Dr. Ömer Özkan'ın kontrolünün ardından bekleme listesine alınmıştı.

NAKİL BAŞLADI

Türkiye'nin dördüncü yüz nakli operasyonu kapsamında Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan başkanlığındaki ekip tarafından Uşak'ta saat 23.15'te başlayıp, saat 05.20'de sona eren operasyonla alınan yüz, Uşak'tan Antalya'ya getirildi.

Saat 06.26'ta hastaneye giriş yapan Prof. Dr. Ömer Özkan başkanlığındaki ekip, vakit kaybetmeden ameliyata girdi ve Tevfik Yılmaz'dan alınan yüz, Turan Çolak'a nakledilmeye başlandı.

Organları taşıyan Prof. Dr. Ömer Özkan, asansörde gazetecilere yaptığı açıklamada sadece yüzü aldıklarını ve her şeyin hazır olduğunu söyledi.

Ameliyata Prof. Dr. Ömer Özkan'ın yanı sıra Akdeniz Üniversitesi Reanimasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necmiye Hadimoğlu, Akdeniz Üniversitesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi ve Estetik Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Özlenen Özkan, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Koray Coşkunfırat ile çok sayıda asistan doktor katıldı.