BIST 10.282
DOLAR 32,29
EURO 34,79
ALTIN 2.402,61
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Antalya'da bugüne kadar neler yapıldı?

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Akaydın, medyaya kent turu attırıp, yapılanları ve yapılacakları saydı.

Abone ol

 Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, Hurma'daki atıksu arıtma tesisinin kapasitesinin 500 bin kişiden 1 milyon 400 bine çıkarılacağını, çalışmalar tamamlandığında artık Antalya'nın kanalizasyon sorununun kalmayacağını bildirdi.

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Akaydın, kentte yapılan altyapı yatırımları hakkında bilgi vermek amacıyla, gazetecilerle şehir turu attı. 

Akaydın, gezinin ilk durağı olan Perge Bulvarı'nda, yağmur suyu drenaj ve kanalizasyon hattı inşaatında yaptığı açıklamada, Perge Bulvarına 4,8 kilometre tünel şeklinde 1,5 ile 3 metre çapında yağmur suyu drenaj hattı yapılarak içerisine kanalizasyon da döşendiğini belirtti.

Akaydın, altyapı için ayda 7,8 milyon TL pay ayırdıklarını, 1 Nisan 2009'dan bu yana toplam 109 milyon TL altyapı yatırımı gerçekleştirdiklerini ifade ederek, yıl sonuna kadar harcanacak rakamın 147 milyon TL'yi bulacağını anlattı.

Mustafa Akaydın, Antalya'ya yapılan yatırımlar konusunda özetle şu bilgileri verdi:

''Görev süremizde yaptığımız 340 kilometre içme suyu altyapı yatırımı için 29 milyon TL harcadık. Kanalizasyon altyapı yatırımı için harcadığımız para da 18-19 milyon TL'ye ulaştı. Hurma Atıksu Arıtma Tesisleri için de 53 milyon TL harcıyoruz. ASAT da 3-4 milyon TL'lik teknoloji alımı yaptı. 

Büyükşehir Belediyesi kredibilitesi yüksek belediyeler arasında yer alıyor. Çünkü aldığımız kredilerin taksitlerini zamanında ödüyoruz. Önümüzde 125 milyon dolarlık yeni bir kredi var. 2013 yılına kadar 275 milyon TL kredi kullanmış olacağız. Daha yüksek miktarda kredi alma olanağımız da var ama müjde vermek için henüz erken.''

HURMA ATIKSU ARITMA TESİSLERİ

Akaydın, gezinin ikinci durağı olan Hurma Atıksu Arıtma Tesisleri'nde de devam eden inşaatları gazetecilere gösterdi.

Kanalizasyon şebekesi, Atıksu Arıtma Tesisleri ve Pompa İstasyonları için toplam 72 milyon 345 bin TL tutarında yatırım yapıldığını, kentin en kritik bölgelerinin kanalizasyon sistemine entegrasyonunun sağlandığını belirten Akaydın, şöyle devam etti:

''Halihazırda 500 bin kişiye hizmet veren Hurma Atıksu Arıtma Tesisinin kapasitesi 1 milyon 400 bine çıkacak. Ek tesisin yapımı sürüyor. Toplam 60 milyon 427 bin TL'ye mal olması beklenen proje için bugüne dek 31 milyon TL harcadık. Proje kapsamında inşa edilecek çürütücü ünitelerinde atık çamurundan biyogaz elde edilerek, ısı ve elektrik enerjisine dönüştürülecek. Böylece yılda 6 milyon TL'lik elektrik tasarrufu sağlanacak. Ayrıca kurulacak güneş panelleri sayesinde elde edilecek güneş enerjisi, çamur kurutma tesisinde ve çamur çürütücülerinin ısıtılmasında kullanılacak. Hurma Atıksu Arıtma Tesisi kendi enerjisini üreten bir tesis haline gelecek. Ek tesis inşaatı tamamlandığında artık Antalya'nın kanalizasyon sorunu kalmayacak. Koku problemi de ortadan kalkacak.''

KÖPRÜLÜ KAVŞAK KADAR MALİYETLİ

Akaydın, gezide eski mezbaha kavşağında yer altına yaptırılan pompa istasyonunu da gazetecilere göstererek, Türkiye'de ilk kez, bir pompa istasyonunun yer altına inşa edildiğini bildirdi. Böylece koku ve gürültü kirliliğinin önüne geçildiğini anlatan Akaydın, bu pompa istasyonunun 5 milyon TL'ye malolduğuna işaret etti ve ''Bunun maliyeti bir tünel geçişli köprülü kavşak maliyetini buldu'' dedi.

Mustafa Akaydın, bir gazetecinin 7 Ağustosta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Antalya'ya geleceğini, Başbakan'ı havaalanında karşılamaya gidip gitmeyeceğini sorması üzerine, şu yanıtı verdi:

''Türkiye Cumhuriyeti Başbakanını karşılama kibarlığına sahip bir insanım. Ancak, belediye başkanı seçildikten sonra kendisinden randevu istedim vermedi. Geçen yıl, Altın Portakal Film Festivali'ne davet için yeniden randevu istedim, yine randevu vermedi, geri dönen de olmadı. Ben de Antalya halkının temsilcisiyim. Kibarlık eder, geri dönerse ve TBMM Başkanı gibi beni ziyarete gelirse, ben de karşılamaya giderim. Aslında buna rağmen karşılamaya gidersem sizin beni ayıplamanız lazım. Çünkü ben sizin onurunuzu temsil ediyorum.''

''İSRAİL BASINI KIŞKIRTTI AMA...''

İsrail'den Antalya'ya uçak seferlerinin yeniden başlaması dolayısıyla, birkaç gün önce İsrail'in en çok izlenen iki televizyon kanalıyla, en yüksek tirajlı gazetelerinin muhabirlerinin kendisini ziyaret ettiğini anlatan Akaydın, ziyarette, gazete ve televizyon muhabirlerinin, Başbakan Erdoğan aleyhine konuşması için tahrikte bulunduklarını belirterek şöyle konuştu:

''İsrailli gazeteciler görüşmede devamlı kışkırttılar beni. (Başbakanla siyasi görüşlerimiz paralel değildir ama bu ortamda Başbakanımızı küçültücü bir laf alamazsınız ağzımdan) dedim. Belediye ile ilgili bir sürü projemizi baltalamasına rağmen böyle bir durumda Başbakan aleyhine laf etmem.''