BIST 10.471
DOLAR 32,77
EURO 35,09
ALTIN 2.457,99
HABER /  DÜNYA

Annanın İran umudu

BM Genel Sekreteri Kofi Annan, İran'ın öneri paketine cevap vereceği umudunu taşıyor

Abone ol

BM Genel Sekreteri Kofi Annan, İran'ın, nükleer programıyla ilgili kendisine BM Güvenlik Konseyi'nin daimi üyesi Fransa, İngiltere, Çin, Rusya ve ABD ile Almanya tarafından sunulan öneri paketine cevap vereceği sinyalini vermesinden memnuniyet duyduğunu belirterek, İran'a bu fırsattan yararlanma çağrısında bulundu.

Annan, yaptığı açıklamada, İran'dan, 22 Ağustosta cevap vermesini beklediğini belirterek, ''İran'ın cevabının olumlu olacağına ve bunun da sorunun çözümünün temelini oluşturacağına inanıyorum'' dedi. Şu an bir kriz yaşanan Orta Doğu'da, İran'ın nükleer programı konusunda bir ilerleme sağlanmasının yalnızca bölgenin değil, bütün uluslararası sistemin istikrarı için çok önemli olduğunu belirten Annan, ''Şu an bu yönde doğru adımlar atmanın zamanı ve inanıyorum ki nükleer silahların yayılmasını önlemeye yönelik harcanan uluslararası çabalarda bir dönüm noktasına ulaşmanın yolu şimdi açıktır'' dedi.

Annan, İran'a öneride bulunan ülkelerin, bu ülkenin barışçıl amaçlar için nükleer enerji elde etme hakkının bulunduğunu teyit ettiklerini belirterek, ''Şimdi Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) ve BM Güvenlik Konseyi'nin de istediği gibi İran'ın nükleer programının barışçıl olduğunu dünyaya göstermesi gerekmektedir'' ifadesini kullandı.

BM Güvenlik Konseyi, 31 Temmuz 2006'da aldığı kararla İran'a uranyum zenginleştirme programını askıya alması ve uluslararası işbirliğine gitmesi için bir ay süre tanımıştı.