BIST 10.471
DOLAR 32,77
EURO 35,09
ALTIN 2.457,99
HABER /  DÜNYA

Annanın İran isteği

BM Genel Sekreteri Kofi Annan, İran'ın uluslararası alanda tecrit edilmemesini istedi.

Abone ol

 Annan, İspanya'da yayımlanan El Pais gazetesinde yer alan demecinde, "İranlılar, nükleer programları hakkında dünyanın endişelerini giderecek bir yol bulmalı. Uluslararası topluluk İran'ı tecrit etmemeli, İran'a güvenmeli'' dedi.

İran ile yaşanan krizin "sabır, devamlılık ve müzakere" ile çözülebileceğini belirten Annan, İran'ın nükleer programı hakkında karşılıklı yanlış anlama ve güvensizliğin söz konusu olduğunu kaydetti. BM Genel Sekreteri, "5+1'ler (BM Güvenlik Konseyi daimi üyeleri ve Almanya) İran'a güvenmiyor ve İranlılar da bana karşı tarafa güvenlerini yitirdiklerini söylüyorlar. Batılı ülkeler, İran'ın zaman kazanmaya çalıştığını düşünürken, İranlılar önerilerinin ciddi ve üzerinde çalışmaya değer olduğunu belirtiyor.

İleri adım atabilmek için güven ortamını yaratmak bir zorunluluktur" dedi. Annan, Lübnan'daki Hizbullah örgütüyle bağlantılı olarak, "Genel endişe, İran'ın bireysel hareket ederek, Lübnan'da Hizbullah'a parasal yardımda bulunması" diye konuştu.

Lübnan ile İsrail arasındaki krize de değinen Annan, "Meselenin en iyi çözümü sınırın güvenliğinin kontrol altına alınmasıdır. Suriyeli ve Lübnanlı yöneticilerle konuşmalarımda bunu sürekli gündeme getirdim" dedi. İsrail'in Lübnan'a uyguladığı ablukayı bir an önce kaldırmasını isteyen BM Genel Sekreteri, Lübnan'a BM barış gücü gönderilmesiyle ilgili olarak da, "Sadece Lübnan'daki durumun istikrara kavuşması için değil, Orta Doğu'da kalıcı bir barışın aranması için de mükemmel bir fırsat. Lübnan topraklarında güvenilir bir uluslararası gücü hesaba kattığımızda, güvenilir derken 5 bin askerden söz ediyorum, İsrail, bu gücün 15 bin askere tamamlanmasını beklemeden geri çekilebilir'' diye konuştu.