BIST 10.046
DOLAR 32,37
EURO 34,75
ALTIN 2.412,65
HABER /  POLİTİKA

Ankara'ya aba altından PKK sopası

DTK Başkanı Türk, Ankara'dan randevu istedi. Kürt sorunu için bu kez "Akil Adamlar" devreye girdi. İşte tüm gelişmeler;

Abone ol

PKK'nın sözde ateşkes süreci, 20 Eylül'de sona eriyor. Bu tarih öncesi Diyarbakır'a giden "Akil Adamlar" Demokratik Toplum Kongresi Başkanı Ahmet Türk'le görüştü. Türk, PKK'nın verdiği sürenin dolduğuna işaret ederken bir kez daha silahların susması için Ankara'yı masaya davet etti. Bu konudaki ilk adım ise hem Köşk hem de Erdoğan'dan istenilen randevu!

Kamuoyunda ''Akil Adamlar' olarak da bilinen Bağımsız Türkiye Komisyonu üyeleri, kapatılan Demokratik Toplum Partisi (DTP) Genel Başkanı ve Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Başkanı Ahmet Türk ile biraraya geldi.

Aralarında Nobel ödüllü Komisyon Başkanı eski Finlandiya Cumhurbaşkanı Martti Ahtisaari, eski İspanya Dışişleri Bakanı Marcelino Oreja Aguirre ve eski Avusturya Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Albert Rohan'ın da bulunduğu heyet'in görüştüğü isimler arasında Aysel Tuğluk da vardı.

Basın mensuplarının görüntü almasının ardından görüşme basına kapalı gerçekleşti.

ARABULUCU DEĞİLİZ

OBA ALTINDAN PKK SOPASI

Ahmet Türk, toplantı sonrası 20 Eylül tarihini işaret ederken, uzlaşma sağlanamaması durumunda olabilecekler konusunda ipuçları verdi. İşte Türk'ün o çok önemli sözleri:

"20 Eylül günü çok hassas, yani bıçak sırtında gittiğimiz bir süreç.

20 Eylül tarihinden sonra artık bizim bir daha birilerine ateşkes çağrısı yapacak yüzümüz de olmayacaktır."



"Akil Adamlar" adına akşam saat 22.00 sularında yapılan yazılı açıklamada, Diyarbakır'da gerçekleştirilen temaslara değinildi.

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

''Diyarbakır'daki temaslarında Güneydoğu'da yaşanan son gelişmelerle ilgili bilgi edinen komisyon, bugün bazı yayın organlarında iddia edildiği gibi 'Kürt sorununda arabuluculuk yapmak' gibi bir amaç taşımamaktadır. Diyarbakır ziyaretinde edindiği bilgi ve izlenimler, Komisyon'un önümüzdeki dönemde hazırlayacağı 3. Türkiye raporunun oluşmasına katkı niteliği taşımaktadır. Komisyon üyeleri yarın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ile görüştükten sonra akşam İstanbul'un önde gelen sivil toplum temsilcileri ve akademisyenlerle bir araya gelecek.

Komisyon üyeleri 18 Eylül'de İstanbul'da yapacakları basın toplantısı ile Türkiye ziyaretinde edindikleri görüş ve izlenimleri kamuoyu ile paylaşacak.''

AHMET TÜRK NTV CANLI YAYININA ÇIKTI

Yaklaşık 2,5 saat süren görüşmenin ardından Ahmet Türk NTV canlı yayınında görüşmeyi değerlendirdi:

"1 aydır süren bir ateşkes var ve ateşkes 20 Eylül'de sona erecek. Biz silahların susması ve barışçıl bir sürecin gelişmesi yönünde çabalarımızı ortaya koyuyoruz. Bugün Diyarbakır'da bulunan çok değerli bir heyetle görüştük ve sürecin hassasiyetini ifade ettik. 20 Eylül tarihi çok önemli, güven verici ve Kürt sorununun çözümüne katkı sunacak bir iradenin ortaya çıkması gerekiyor. Günümüz dünyasında bu sorun iç sorun olmaktan çıkıp uluslaarası boyuta ulaşıyor.

Bu işin operasyonlarla, güç göstererek veya PKK'nın da silahla devam ederek bu sorunun çözülemeyeceğini artık herkes gördü, bunu heyete ifade ettik. Heyetin Diyarbakır'da oluşunu önemsiyoruz, dünyanın birçok yerde arabuluculuk yapmış, müzakerelere katılmış isimler şehrimizdeydi. Sürecin nasıl barışçıl bir yönteme çevrileceğini anlattık. Yeniden çatışmaların başlamasıyla artık çok fazla söz söyleme şansı kalmayacak. Devletten ve hükümetten bu süreçle ilgili nelerin yapılabileceğiyle ilgili çok çabuk bir güven verecek ortam yaratılmasını bekliyoruz. Hükümet ikna çabasına girmeli. Artık bu sorunu görmemezlikten gelemeyiz, ilgisiz davranamayız. Her görmemezlikten gelme, genç canların ölmesine neden oluyor. Türk halkının da Kürt halkının da bu konuda artık dayanacak sabrı kalmadı."

20 EYLÜL, BIÇAK SIRTI BİR GÜN

Ahmet Türk, gazetecilere ise şu açıklamayı yaptı:

"20 Eylül günü çok hassas, yani bıçak sırtında gittiğimiz bir süreç ve bu sürecin barışçıl bir sürece evrilmesi için gerçekten barışın önünü açacak bazı çabaların, çalışmaların ortaya çıkması gerekiyor. Eğer güven verici bir şey olursa belki bu konuda etkili olabiliriz. Çabalarımızı sürdürüyoruz. Bu coğrafyada tüm kesimlerden 20 Eylül sürecinin uzaması için hem hükümetten hem PKK'dan beklentileri var. Bu konuda gereken çabaları ortaya koyuyorlar.

Umut ediyoruz ki bütün çabalar barışçıl bir sürecin başlaması için bir vesile olur. 20 Eylül tarihinden sonra artık bizim bir daha birilerine ateşkes çağrısı yapacak yüzümüz de olmayacaktır. Bu konudaki düşünce ve taleplerimizi dile getirdik. Gerçekten barış için bir kanalın açıldığını gördük. Ama tabii ki bu tek taraflı olmaz. Hükümetin de, devletin de artık bu acıların dinmesi konusunda yine demokratik bir Türkiye'nin oluşması konusunda artık devreye girmesi gerekiyor diye düşünüyorum.''

YENİ RANDEVU İSTEDİK


Ahmet Türk, sözlerini şöyle tamamladı:

''Hükümetle, Sayın Cumhurbaşkanı ile yani bu görüşmeler sağlanabilirse burada gerçekten bir çabayı bir demokratik sürecin başlatılması konusunda bir ciddiyet ortaya çıkarsa, bu çabalarımız genişler. Her kesimle bu konuda diyalog oluşturmak için çabalarımızı artıracağız. Ancak yeni randevu istedik. Bu da birkaç gün içinde belli olur. O zaman daha net somut bazı şeyleri tartışabiliriz diye düşünüyorum.''