BIST 10.644
DOLAR 32,26
EURO 35,11
ALTIN 2.499,92
HABER /  GÜNCEL

Ankara'da 'ODTÜ eylemi' gözaltıları

Erdoğan'ın ODTÜ ziyaretini protesto eden öğrencilere gaz bombaları ve tazyikli suyla müdahale eden polis 10 öğrenciyi evlerine baskın düzenleyerek gözaltına aldı. Arkadaşlarının gözaltına alınmasına tepki gösteren öğrenciler Galatasaray'a yürüdü.

Abone ol

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ODTÜ'ye gidişini protesto gösterisinin ardından cuma günü polis Ankara'da bazı üniversite öğrencilerini ev baskınlarıyla gözaltına aldı.

Gözaltına alınanlar arasında müvekkilleri bulunan avukat Deniz Özbilgin, gözaltına alınanların sayısının 10 olduğunu, 2 kişinin ise ikametinde bulunamadığı için gözaltına alınmadığını açıkladı.

Özbilgin'in verdiği bilgiye göre, özel yetkili savcılığın terörle mücadeleye ilettiği yazıdaki maddelerden biri "şüphelilerin terör örgütleriyle irtibatlarının bulunup bulunmadığının araştırılması."

Avukat bu türden bir maddeyi "tuhaf" olarak yorumluyor.

Özbilgin'in aktardığına göre savcılığın 20 Aralık tarihli yazısında ayrıca gözaltına alınanların "mala zarar verilmesiyle ilgili tespitlerinin yapılması" isteniyor.

Müvekkilleriyle görüşme konusunda sabah sorun yaşadıklarını ancak daha sonra görüşebildiklerini aktaran Özbilgin, "Mala zarar verenler normal uygulamada terörle mücadeleye götürülmezler" diyor.

Kamuoyuna bazı yanlış bilgilerin de aktarıldığını vurgulayan Özbilgin, savcılık yazısında herhangi bir örgütün adının geçmediğini söylüyor.

Gözaltına alınanlar arasında ise Ankara'dan farklı üniversitelerden öğrenciler bulunuyor.

Üniversite öğrencileri tepkili

Üniversite öğrencileriyse ODTÜ'deki protesto gösterisine katılan arkadaşlarının gözaltına alınmasına tepkili. Akşam İstanbul'da Taksim tramvay durağında buluşan öğrenciler Galatasaray Lisesi'ne yürüyüş düzenledi.

Yürüyüşe katılan bir öğrenci eylemlerinin nedenini, "Sabah arkadaşlarımızın evlerine girildi ve gözaltına alındı. Onların serbest bırakılmasını istiyoruz" diyerek anlatırken, ODTÜ'lü arkadaşlarının eylemlerinin amacının "AKP'nin baskılarını karşı yapılmış bir eylem" olduğunu gözden kaçırılmaması çağrısında bulundu.

Eylemciler, Galatasaray Lisesi önünde yaptıkları açıklamada ise, ODTÜ'de salı günü yapılmak istenen basın açıklamaya polisin müdahalesine tepkilerini ''Arkadaşlarımız ODTÜ'de kendilerini ve üniversitelerini savunmuşlardır" diyerek dile getirdiler.

''Gözaltılar, tutuklamalar, baskılar bizi yıldıramaz'' sloganlarıyla sık sık kesilen basın açıklamasında ayrıca bazı öğrencilerin polis darbesiyle yaralanmasına ve cuma günkü gözaltılara tepki gösterdiler.

Taksim'den Galatasaray'a yürüyenler adına basın açıklamasını okuyan bir öğrenci, "Yaralı arkadaşlarımız daha iyileşmeden, ODTÜ'den biber gazının dumanı kalkmadan öğrenciler güne polis baskınlarıyla apar topar gözaltına alınmışlardır" diye konuştu.

Başbakan Erdoğan Salı günü, Çin'den fırlatılan Göktürk-2 uydusu için ODTÜ Uzay'da yapılan törene katılmak üzere üniversiteye gitmişti.

Başbakanın ziyareti dolayısıyla üniversiteye sevk edilen binlerce takviye polis, Erdoğan'ın ziyaretini protesto eden öğrencilere gaz bombaları ve tazyikli su ile sert bir şekilde müdahalede bulunmuştu.
ODTÜ'de düzenlenen gösterilere polisin sert müdahale etmesi dün de üniversitede boykotla protesto edilmişti.