BIST 10.046
DOLAR 32,52
EURO 34,76
ALTIN 2.407,96
HABER /  GÜNCEL

Ankara'da IŞİD mensubu 2 canlı bomba tutuklandı!

ANKARA'da 30 Aralık 2015 tarihinde düzenlenen operasyonda yakalanan ve yılbaşında canlı bomba eylemi planladıkları ortaya çıkan 2 IŞİD teröristi, çıkarıldıkları mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Abone ol

Ankara'da eylem hazırlığındayken yakalanan terör örgütü IŞİD mensubu iki canlı bomba zanlısı, çıkarıldıkları nöbetçi mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi

Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele (TEM) ile İstihbarat Şubesi ekiplerince yılbaşında eylem yapacaklarına yönelik istihbarat üzerine 3 gün önce Mamak Yakupabdal Mahallesi'nde kiraladıkları hücre evine düzenlenen operasyonda yakalanan Musa Canöz (28) ve Adnan Yıldırım (40),  Ankara Adliyesi'nde nöbetçi Cumhuriyet Savcısına ifade verdikten sonra tutuklanmaları istemiyle mahkemeye sevk edildi. 

Nöbetçi mahkemede hakim karşısına çıkan zanlılar hakkında, "terör örgütü üyesi olmak" ve "patlayıcı madde bulundurmak" suçlarından tutuklama kararı verildi. Zanlılar Sincan Cezaevi'ne gönderildi. 

CANLI BOMBALAR NASIL YAKALANDI?

Geçtiğimiz Çarşamba günü Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ekipleri ve Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü soruşturma sonucu, yılbaşında Ankara'yı kana bulayacak bir eylem hazırlığı yapan iki canlı bomba başarılı bir operasyonla yakalanmıştı.

TERÖRİSTLER SAMANPAZARI GRUBUNDAN

Gözaltına alınarak Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'ne götürülen M.C. ve A.Y. adlı iki teröristin, IŞİD'in Ankara'da faaliyet gösteren Samanpazarı grubundan olduğu öğrenilirken, bu iki ismin bağlantıları ve başka hücrelerin olup olmadığı araştırılıyor. Eylemi ise H.C.'nin yapmayı planladığı belirlendi.

Uzmanlar, Ankara katliamında canlı bombaların 5'er kg.'lık patlayıcılar taşıdığına dikkat çekerken, yakalanan iki kişinin hazırladıkları düzeneğin burada kullanılandan fazla olmasına dikkat çekti.

Bir sırt çantası içine 5 litrelik zeytinyağı tenekesi ve bu tenekenin içine de 7-8 kilogram ağırlığında amonyum nitratla güçlendirilmiş el yapımı bomba konulduğu tespit edildi.



EŞİNDEN AYRILIP IŞİD'E GİTMİŞ

Alınan bilgilere göre yakalanan canlı bombalardan M.C. (28), eşinden ayrıldıktan bir süre sonra 2012'de Suriye'ye giderek IŞİD'e katıldı. IŞİD ile PYD'nin silahlı kanadı YPG arasında Suriye'nin Kobani kasabasında süren silahlı çatışmalarda PKK'ya karşı IŞİD saflarında çatışmalara girdi. Bu çatışmalar sırasında akrabalarının bir bölümü PKK tarafından Kobani'de öldürülen M.C.'nin, burada eylem yapmak istediği, ancak örgütün üst düzey yönetimi tarafından bu talebi kabul edilmediği öğrenildi. Ekim'de Ankara'ya dönen M.C.'nin, Mamak ilçesindeki Yakup Abdal Mahallesi'nde TOKİ evlerinde diğer IŞİD üyesi A.Y. (40) ile ikamet etti.

Suriye'den yasa dışı yollarda Türkiye'ye girdiği tespit edilen M.C. istihbarat ve terör ekipleri tarafından adım adım takibe alındı. Aileleriyle irtibat kurmayan ve hiçbir şekilde cep telefonu gibi iletişim araçları kullanmayan iki şüpheli, ayrıca tanınmamak için spor kıyafetler giydi ve keçi sakalı bırakarak kendilerine farklı imaj verdi.

AVM VE KİLİSEDE KEŞİF YAPMIŞLAR

M.C.'nin 23 Aralık'ta TOKİ'deki evinden çıkarak, Ankara'nın en yoğun yerlerinden, bar ve eğlence mekanlarının da bulunduğu Sakarya Caddesi'ne gittiği tespit edildi. M.C.'nin Sakarya Caddesi ve Kızılay civarındaki AVM'lerde bir süre dolaşıp, keşif yaptığı belirlendi.

M.C.'nin, iki gün sonra 25 Aralık'ta bu defa, Caferi vatandaşların kullandığı Etlik'teki Muhammediye Camii'ne gittiği tespit edildi. IŞİD terör örgütünün hedefleri arasında, etnik, dinsel ve mezhepsel çatışmaları yaymak da yer alıyor. M.C.'nin de bu kapsamda Caferi vatandaşların ibadet ettikleri camide mezhepsel bir çatışmayı başlatabilmek amacıyla keşif yaptığı tahmin ediliyor. İki zanlının, ayrıca İstanbul yolu üzerindeki bir büyük alışveriş merkezi ile Ankara'daki bir kiliseye de giderek, keşif yaptıkları öğrenildi.

TÜRKİYE'YE KARŞI İNTİKAM OPERASYONU

Ankara Emniyet Müdürlüğü'nden operasyonla ilgili yapılan açıklamada da operasyonun, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Soruşturma Bürosu tarafından yürütülen soruşturma kapsamında gerçekleştirildiği belirtildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"İlimizden ayrılıp çatışma bölgelerine illegal yollardan geçiş yaparak DEAŞ terör örgütü saflarına katılan, kardeşi A.C. ve amcası K.C.'nin çatışma bölgelerinde hayatını kaybetmesinden dolayı ülkemizi sorumlu tutarak intikam almak amaçlı eylem arayışı içerisinde olan, ilimizde alışveriş merkezleri ve birçok yerde keşif yaptıkları yönünde haklarında bilgiler elde edilen M.C. ve aynı evde kalan A.Y. isimli şahıslar, 30 Aralık saat 10.15 sıralarında yapılan operasyonel çalışma sonrasında yakalanmıştır.

Şahısların ikametlerinde yapılan aramalarda ilk etapta bir adet kullanıma hazır bomba yeleği, bir adet kullanıma hazır bomba düzenekli demir bilye ve çubuklarla desteklenmiş sırt çantası, bomba yapımında kullanılan malzemeler ele geçirilmiş olup arama devam etmektedir."