BIST 10.644
DOLAR 32,24
EURO 35,07
ALTIN 2.525,30
HABER /  POLİTİKA

Ankara havası zehir gibi

Liderlerin ağzından şoke eden sözler çıktı. DTP'li Türk "katli vaciptir" sözü ile, Baykal, "Asıl sen çek git" diyerek güne damgasını vurdu.

Abone ol İNTERNETHABER/ Ankara'da hava yine sertleşti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Hakkari'de söylediği "İstemeyen çeker gider" sözü tansiyonu yükseltti. Ardından gelen "pompalı tüfek" açıklaması da DTP'yi resmen çıldırttı.

Parti gruplarına liderlerin zehir gibi sözleri damgasını vurdu. AK Parti grubu Erdoğan, Eğirdir Dağ Komando okulunu ziyaret ettiği için yapılamadı.

Ama onun gıyabında Meclis'de sert söylemler havada uçtu. Önce DTP grubunda yükselen sese kulak verelim...

KATLİ VACİPTİR FETVASI

Doğu ve Güneydoğu'yu geren politikaları ile tepki alan DTP'liler, Erdoğan'ın bir sözü ile ayağa kalktılar. Bu söz de "Pompalı tüfek" üzerine söylenmişti. Ahmet Türk'ün yanıtı şöyle oldu;

"Din adamlarının verdiği fetvalar vardı 'eh ne yapalım, katli vaciptir'. Başbakan, her türlü sabır gösterdiklerini, bundan sonra sabır göstermeyeceklerini söylüyor, 'katliniz vaciptir' fetvası veriyor.

GERİ ADIM: Doğu ve Güneydoğu'yu geren DTP'Den bir de geri adım geldi. Türk şunları dedi; "Başbakanın ruh halini görüyoruz. Hassas bir sürecin içindeyiz. Sayın Cumhurbaşkanını bir uzlaşı, bir diyalog ve sorunların çözümünü hedefleyen bir mantıkla göreve davet ediyoruz."

ASIL SEN ÇEK GİT

CHP Lideri Deniz Baykal'ın hedefinde de Erdoğan vardı. Kızgınlığı ise Erdoğan'ın Hakkari'de dile getirdiği "Ya sev ya terket" mantığına yönelikti.

Buna Baykal'ın yanıtı şöyle oldu:

"Bu memleket hepimizin memleketidir. Bu memlekette ırkımız, etnik kökenimiz, mezhebimiz, inancımız ne olursa olsun hep birlikte yaşayacağız. Kimsenin kimseye 'çek git' demeye hakkı yoktur.

Başbakan orada kendisine yönelik olumsuz davranışlar sergileyenlere kızıyor olabilir. Ama bu tepki karşısında kimseye çek git diyemezsiniz. Suç işleyenleri etkisiz kılmak sizin görevinizdir. Siz bunu yapmayacaksınız, sonra köşeye sıkışınca çek git diyeceksin. Çekip gitmesi gereken birisi varsa o da sensin, AKP iktidarıdır.

SEN NİYE VARSIN?: Baykal, pompalı tüfek sözüne de sert reaksiyon verdi. Sözleri şöyleydi; "Eğer halk kendinisi pompalıyla savunacak ise, sana ne ihtiyaç var, o zaman senin işin ne? Sen için varsın? Bu kendine inkar değil mi? Sen niye iktidarsın? Niye başbakansın o zaman?" 

BUNLARINKİ DANIŞIKLI DÖVÜŞ

MHP Lideri Devlet Bahçeli ise hem DTP'ye hem AK Parti'ye vurdu. Doğu ve Güneydoğu'da tırmanan gerilimi "danışıklı dövüş" olarak yorumladı.

Bahçeli şunları söyledi;

"Yaklaşan mahalli idareler seçim sürecinde, milletimizi yeni bir kavganın eşiğine getiren iktidar partisi ile bölücü mihraklar arasındaki danışıklı dövüş, kamuoyunun gözü ününde cereyan etmekte, silahların gölgesinde başlatılan bir seçim kampanyası bütün gerilimi ile sürdürülmektedir.

Türkiye Cumhuriyeti Başbakan’ının 'barış isteniyorsa silahlar susmalıdır' demesi, ya lafının nereye gitmediğini bilmediğini ya da buna alt yapı hazırladığını gösterir. Başbakan DTP'ye arabulucuk çağrısı yapmaktadır."