BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  DÜNYA

Anayasa için kırmızı çizgilerde esneme yapmayız

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın, yeni anayasa çalışmalarına ilişkin, “Altını çizdiğimiz, en başından beri söylediğimiz kırmızı ç...

Abone ol

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın, yeni anayasa çalışmalarına ilişkin, “Altını çizdiğimiz, en başından beri söylediğimiz kırmızı çizgilerde bir esneme elbette kimse beklemesin. ’Eğer bu olmazsa anayasa çalışmalarını yürütemeyiz’ diyenler, kendi tercihlerini ortaya koyarlar” dedi.
Günaydın, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ’a yönelik yapılan saldırı ve ardından CHP’ye yönelik eleştirilerine ilişkin TBMM’de basın toplantısı düzenledi. Partisinin, saldırı ile ilişkilendirilmesine tepki gösteren Günaydın, "Başbakan’ı Gezi Parkı’nda ortaya çıkan olayları faiz lobisine bağladığına göre, yardımcısının da Hacı Bektaş’taki olayları bir yerlere bağlama gayreti içerisinde olması normaldir. Ancak Bozdağ’ın bir örgüt bağlantısı kuramadığını görüyoruz. Kendisine faiz lobisine bakmasını tavsiye ederiz. Çünkü işin ciddiyeti bu boyuttadır. Koruma ordusu olmadan dolaşamayanların, koruma ordusunun arasında dahi saldırıya uğradıklarını iddia etmelerinin kendi organizasyonlarını bir gözden geçirmeleri gerektiğini bize söylüyor" dedi.
Bozdağ’ın, CHP’den kimsenin kendisine "geçmiş olsun" dileğinde bulunmadığını söylediğini belirten Günaydın, şunları söyledi: "Yerine döner dönmez CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu kendisine geçmiş olsun demiştir. Sayın Umut Oran ’geçmiş olsun’ demek için kendisini aradığında geri dönme siyasi nezaketini gösterememiştir. Biz de yaptığımız açıklamalarda fiili saldırının kabul edilemez olduğunu defalarca söyledik. Ben, bana ’geçmiş olsun demediler’ diye ortalığı yıkan Bozdağ’a şunları soruyorum; Amasya milletvekilimiz Ramiz Topal’ın, kask vurmak suretiyle burnunu kıran polis bugüne kadar bulunabilmiş midir ve herhangi bir AK Parti milletvekili, bakanı Topal’ı arayarak ’geçmiş olsun’ diyebilmiş midir? Antalya’da otogarda onlarca polisin saldırısıyla öldüresiye dövülen ve halen kamera kayıtlarına rağmen failleri bulunamayanların ailelerine arayıp geçmiş olsun diyebilen AKP’li bir bakan, milletvekili var mıdır? Gözaltına alınan çocuklara otobüslerde yapılan zulmü, elle yapılan çıplak aramayı değerlendirdiğimizde, bunlara yönelik geçmiş olsun dileğinde bulunamayanların göğüslerine çarpan bir yumruk çerçevesinde ’bana geçmiş olsun demediler’ diye bir haftadır ağlamasını kamuoyunun takdirine bırakıyorum."
Saldırganın CHP’liler tarafından korunduğu iddiasının yalandan öte bir iftira olduğunu söyleyen Günaydın, "Bir gazetecinin sözlü bir ifadesi üzerine gözaltına alınma girişimi olarak bize aktarıldı. Biz oraya gittiğimizde gözaltına alma faaliyetinin polisin, kanunun çok ötesinde ve orantısız güç kullanılarak yapılmakta olduğunu tespit ettik. Ters kelepçelenerek bir köşeye sıkıştırılmış zanlı vardı. Emniyetten ilgili kişilerle görüşerek ortamın da duyarlılığını ve ortaya çıkan reaksiyonu göz önüne alarak o zanlıyı aldık ve 3 dakika içinde karakola teslim ettik. Bu olayı ’CHP’liler zanlıyı korudu, bir alnından öpmedikleri kaldı’ şeklinde ifade edebilmek Bozdağ’a yakışan bir tutumdur" dedi.
Bekir Bozdağ’ın, ’sahte darp raporu verildiği’ ifadesini de eleştiren Günaydın, "Kusura bakmayın Bozdağ, doktorlar sizin gösterdiğiniz hedeflere göre değil, ettikleri yemin doğrultusunda rapor verecekler. Rapor da bu çerçeve içerisinde çıkmıştır" dedi.
Günaydın, basın toplantısında gazetecilerin sorularını da yanıtladı. Bir gazetecinin Bozdağ’a yönelik saldırının meydana geldiği ilçe emniyet müdürü ve 8 polisin görevden alındığını anımsatması üzerine Günaydın, "İdari soruşturmada Hacı Bektaş İlçe Emniyet Müdürüne ya da görevli polislere yönelik bizim bilmediğimiz herhangi bir saptamada bulunmuşlarsa bu konuda da ihtiyatlı olmayı gerekli görürüm. Sonuçta kendi yürüttükleri soruşturmadır" diye konuştu.
Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun dün anayasanın ilk 3 maddesi ve bu maddelerin değiştirilemeyeceğine ilişkin 4. maddesinin müzakere edildiğinin anımsatılması üzerine, Günaydın, CHP’nin komisyonda sivil, demokratik, insan haklarına dayalı bir anayasa yapmak üzere oturduğunu söyledi.
Günaydın, "Samimiyetle oturuyor. Üstelik her türlü eleştiriye rağmen oturuyor. Biz bir anayasa yazma konusunda inancımızı ve kararlılığımı sürdürüyoruz. İfade ettiğimiz, altını çizdiğimiz, en başından beri söylediğimiz kırmızı çizgilerde bir esneme elbette kimse beklemesin. ’Eğer bu olmazsa anayasa çalışmalarını yürütemeyiz’ diyenler, kendi tercihlerini ortaya koyarlar. Ancak AKP’nin Türkiye’nin özgürleşmesine yönelik anayasa maddelerinde bugüne kadar aldığı tutum, bu maddelerde de alacağı tutum bizim için bir göstergedir" şeklinde konuştu.
CHP’nin yerel seçimler için Ankara adayını belirlediği haberlerinin anımsatılması üzerine Günaydın, "Ankara’da çok sayıda adayımız var. Çok sayıda nitelikli adayımız var. Ancak medyanın bize aday bulma çabasından vazgeçmediğini hep beraber görüyoruz. Zamanı geldiğinde bin 396 noktada en uygun zaman dilimi içerisinde CHP adaylarını açıklayacaktır. Ancak köşe yazarlarının ’ben kuşlardan öğrendim’ diyerek CHP’ye aday biçme çabasını günün esprisi olarak değerlendiriyorum."
(İHA)