BIST 10.320
DOLAR 32,25
EURO 35,15
ALTIN 2.467,39
HABER /  GÜNCEL

Anayasa değişikliği gündemde

Devlet Bakanı M. Ali Şahin, Meclis Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu’nun gönderdiği Anayasa değişiklik paketinin hükümetin gündemine alındığını söyledi.

Abone ol

Pakette yer alması düşünülen düzenlemelerden Yüksek Askeri Şura kararlarının yargı denetimine açılmasıyla ilgili bölümün ayrıntılarını anlatan Şahin,

“İdarenin her türlü tasarrufu mutlaka yargı denetimine açılmalıdır. Sayın Cumhurbaşkanı’nı tek başına yaptığı işlemler yargı denetimi dışındadır. YAŞ kararları, Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu kararları da yargı denetimi dışındadır. YAŞ kararlarının tayin terfi ve emeklilikle ilgili işlemleri dışındaki kararları yargı denetime alınmalı. Tamamını alırsanız dünyanın en disiplinli ordularının başında gelen TSK’da disiplin zedelenir” dedi.

YÖK ile ilgili düzenlemenin de pakette yer alacağını belirten Başbakan Yardımcısı Şahin, 2B’lerin satışı ile ilgili düzenlemenin de “İçeriği ve amaçları kamuoyuna iyi anlatıldıktan” sonra düzenlemede yer alabileceğini belirtti. Memurlara grev ve toplu sözleşme hakkı için de değişiklik yapılacak.

“Anayasa değişikliklerinin sahibi Meclis’tir” diyen şahin, CHP’nin ve diğer milletvekillerinin de katkılarıyla paketin olgunlaşacağını söyledi. Hükümetin, Anayasa değişiklikleri için gerekirse referandumu da göze aldığını belirten Mehmet Ali Şahin, şöyle konuştu:

“Bir konsensus sağlanırsa referanduma gidişi çok zayıf bir ihtimal olarak görüyorum. Yasalaşmazsa halka sormanın da son derece demokratik bir tavır olacağına inanıyorum.”

Haber: Nermin Yurteri
Kaynak: