BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

‘Utanç Duvarı’na gerilla s

BM’in yasadışı olarak ilan ettiği ve yıkılma kararı çıkardığı bu duvar, ‘gerilla graffiti sanatçısı’ Banksy’e göre, graffiti sanatçıları için mükemmel

Abone ol

"İsrail hükümeti işgal ettiği Filistin toprakları çevresinde bir duvar örüyor. Bu duvar, Berlin Duvarı’ndan üç kat daha yüksek ve inşaatı tamamlandığında 700 kilometreden uzun olacak. Bu ‘Utanç Duvarı’, uluslararası yasalara göre yasadışıdır ve Filistin’i dünyanın en büyük açıkhava hapishanesine çevirmektedir."

Banksy, bu projesine -duvarın tamamen çıplak olmasından yola çıkarak- esprili bir dille, ‘Tatil Enstantaneleri’ adını verdi.

The Independent gazetesinin haberine göre, sanatçı, projenin gerçekleştirilmesi sırasında İsrail askerleriyle ciddi tartışmalar yaşadı.

Banksy, kendine ait internet sitesinde, “İsrail hükümeti işgal ettiği Filistin toprakları çevresinde bir duvar örüyor. Bu duvar, Berlin Duvarı’ndan üç kat daha yüksek ve inşaatı tamamlandığında 700 kilometreden uzun olacak. Bu ‘Utanç Duvarı’, uluslararası yasalara göre yasadışıdır ve Filistin’i dünyanın en büyük açıkhava hapishanesine çevirmektedir” açıklamasını yaptı.

'Gerilla sanatçı' Banksy'nin duvar resimlerinden üçü bir arada görülüyor.

Duvarın Batı Şeria’ya bakan tarafında dokuz tane çizim var. Bunlardan birinde, beyaz bir at, başını duvardan dışarı çıkarmış bakarken, bir diğerinde, duvarda açılmış bir yarık içinde oluşturulan deniz kıyısında çocuklar oyun oynamakta. Duvardaki en ilginç resimlerden biri ise duvarın öbür tarafına geçmeyi sağlayacak olan ip merdivene tırmanan çocuk.

Sanatçının basın sözcüsü Jo Brooks, çalışmaları sırasında, İsrail güvenlik güçlerinin, ‘yıldırmak amacıyla’ silahlarını kendilerine doğrulttuklarını ve birkaç kez de havaya ateş açtıklarını, söyledi.

Banksy’nin daha önceki çalışmaları arasında yer alan gaz maskesi takmış kadın ve domates çorbası kutusu resimleri New York’taki galerilerde sergilendi.

Sanatçının, Nazi toplama kamplarındaki esirlere dair ‘soykırım’ çalışması, Imperial War Museum’da sergileniyor.

Haber: Süha Çalkıvik
Kaynak. www.ntvmsnbc.com