BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  DÜNYA

Anadolu da Anadolu parsı da İran parsı da yaşıyor”

Prof. Dr. Şağdan Başkaya, “Anadolu da Anadolu parsı da İran parsı da yaşıyor” dedi.<br/>Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Orman Fakültesi ...

Abone ol

Prof. Dr. Şağdan Başkaya, “Anadolu da Anadolu parsı da İran parsı da yaşıyor” dedi.
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Orman Fakültesi Yaban Hayatı Ekolojisi ve Yönetimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şağdan Başkaya, İran parsının Anadolu’da olma ihtimalinin çok yüksek olduğunu uzmanların yıllarca söylediğini belirtti. Prof. Dr. Başkaya, “Anadolu dediğimiz coğrafyada yani Türkiye sınırları içerisinde İran parsı zaten yaşıyor. Yaşaması büyük bir ihtimal olan hayvandır ki, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) yaşadığını bugün açıkladı. Yalnız İran parsı deyince sanki hayvan kalktı İran’dan geldi gibi düşünülüyor. Çünkü Diyarbakır’da vurulan parstan sonra bazı kişiler bu hayvanın İran’dan geldiğini, gelmiş olabileceğini söylediler. Daha sonra onlarda bereket versin ki bu hayvanların Siirt, Şırnak, Bingöl ve Hakkari gibi illerden gelmiş olabileceğini söylemeye başladılar. Bu vilayetler haliyle Türkiye sınırı içerisindedir. Yani Diyarbakır’da vurulanın İran’dan geldiğini söyleyenler de artık Türkiye coğrafyası içerisinden gelmiş olabileceğini söylemeye başladılar. Haliyle adı İran parsı olabilir. Alt tür olarak pantera, pardus, saksikolor bunlar İran parsı diye tanımlanan bir alt türdür. Fakat Türkiye coğrafyasında birden fazla alt tür yaşıyor ve elbette yaşayabilir. Anadolu pantera, pardus, turiana da bu topraklarda yaşıyor, saksikolor da bu topraklarda yaşıyor. Bizim bir tane pars alt türümüz var veya bir tek Anadolu’da Anadolu parsı yaşıyor diye bir olay yok. Anadolu’da İran parsı da yaşıyor” dedi.

“ANADOLU’DA ANADOLU PARSI DA İRAN PARSI DA YAŞIYOR”
Diyarbakır’da öldürülen parsın İran parsı mı yoksa Anadolu parsı mı sorusu üzerine Prof. Dr. Şağdan Başkaya, “Sanki Anadolu parsı mı İran parsı mı diye bir yarış yaşanıyor. Böyle bir şeye gerek yok ama Anadolu da Anadolu parsı da, İran parsı da yaşıyor. Anadolu parsının da İran parsından farklı olduğuna inanıyorum. Eğer ikisi de bir arada adlandırılacaksa saksikolorun altında adlandırılması ben yanlış buluyorum ama turiana da saksikolor da var diye de inanan birisiyim. İki alt tür var fakat yapılan çalışmalar, yeterli verileri olmadığı halde turianayı yok gösteriyor” ifadelerini kullandı.

“KİLOMETRELERCE UZAKLIKTAKİ İLLERİMİZDE PARSIN VARLIĞINDAN HABERDARIZ”
Anadolu parsının varlığını 8 yılda fark ettiklerini ve bir yıl önce açıkladıklarını ifade eden Prof. Dr. Başkaya, “En az 30 ilde de olduğunu inanıyoruz ki, bizde bundan daha fazla olduğuna inanıyoruz. Diyarbakır ve Şırnak bölgeleri gibi yerlerde son yıllarda gündeme düştü. Fakat biz o illere kilometrelerce uzaklıktaki illerde de parsın varlığından haberdarız. Pars gececi bir hayvandır. İnsanlardan kendini oldukça sakınan bir hayvan olmasına rağmen ona bir tehdit olarak görenler hatta şan, şöhret peşinde koşarak onu elde etmeye çalışanlar olabiliyor. O yüzden şu anda erken buluyorum. Belli bir bilgilendirmeden sonra inşallah bunları kamuoyundan paylaşırız” şeklinde konuştu.

“DAĞDAKİ ÇOBANIMIZIN DA BELLİ BİR BİRİKİME ULAŞMASI GEREKİYOR”
Diyarbakır’da öldürülen pars hakkında da açıklamada bulunan Prof. Dr. Şağdan Başkaya, “Oradaki olay adli bir vaka haline dönüştü. Tabi orada araştırma ve çeşitli incelemeler yapılıyor. Yapılsın tabi. Biz orada çobanımıza vatandaşımıza geçmiş olsun dileklerinde bulunduk diye bile baya bir eleştiri aldık. İnsan öyle bir insana ‘Geçmiş olsun’ denir mi? diyorlar. Ben parsın kişiye saldırdığı inancından değilim. Parsın saldırıya uğradığı inancındayım ama ilk tacizi vatandaş yaptıktan sonra da pars onlara saldırdıysa bile yine de vatandaşımıza geçmiş olsun diyorum. Her ne gerekçeyle olursa olsun hayvancağızı öldürmemeleri gerekiyordu. Üzerine gidilmemeliydi ki üzerine gidildiği kanaatindeyim. Yoksa o pars orada durduk yere kimseye saldırmazdı. Bunun bir öncesi olduğu kanaatindeyim. Yine de vatandaşımıza geçmiş olsun. Tabi orada öyle bir olayın olması da ülkemizin bir ayıbıdır. Yani insanları bilgilendirmemiz ve eğitmemiz gerekiyor. Dağdaki çobanımızın da belli bir bilgi birikimine ulaşması gerekiyor. Vatandaşı öyle direkt olarak suçlamak yanlış olur” dedi.

“HAYVANIN ÜSTÜNE GİDERSENİZ BAŞINIZA BİR İŞ GELEBİLİR”
Vatandaşın herhangi bir yerde parsla karşılaştığını zaman ne yapması gerektiğini konusunda ise Prof. Dr. Başkaya, “Karşılaşıldığında hayvan muhtemelen çekilecektir. Yanio hayvanın yavrusuna, dişisine veya kendisine belli bir şekilde taciz olmadığı sürece hayvan kendini sakınır. Fakat siz mağaraları, delikleri eşelerseniz, hayvanın üstüne giderseniz ve bir şekilde onu arayıp bularak taciz etmeye çalışırsanız elbette başınıza işler gelebilir” diye konuştu.
(İHA)