BIST 10.083
DOLAR 32,39
EURO 34,80
ALTIN 2.439,86
HABER /  MEDYA

Amerika'ya fena halde rezil olduk

Yazar Akif Beki, Gezi eylemlerinde ifade özgürlüğünü savunanların, ABD'deki polis şiddetine ses çıkarmamasına tepkiliydi.

Abone ol

Hürriyet gazetesi yazarı Akif Beki, "Amerika'ya rezil olduk" başlıklı yazısında Gezi olaylarında ortalığı ayağa kaldıranların sessiz kalmasını eleştiriyor.

ABD'de 18 yaşındaki silahsız siyahi Michael Brown'ın polis tarafından öldürülmesi sonrası olayların patlak verdiği St. Louis kentinde olaylar devam ediyor.

"Özgürlükler ülkesi" olarak nitelenen ABD'de Ferguson semtinde 11. gününe giren protesto gösterilerine karşı polisin sert tepkisi tartışılıyor.

İfade özgürlüğü ve protesto hakkına karşı polis ve ulusal muhafızların göstediği reaksiyon, hükümete yakın yazarlardan Akif Beki'nin de gündemindeydi.

Göz yaşartıcı gaz ve silahı cömertçe kullanan polisin orantısız şiddetini masaya yatıran Beki, bakın kimlere mesaj veriyor? İşte o yazıdan bir bölüm:

BİZİMKİLERDEN TIS YOK

"Başbakan Erdoğan. Gezi eylemcilerine üç-beş çapulcu dediğinde 'Okyanus Ötesi'sinden lafa karışıp onlara çapulcu dememek lazım geldiğini söyleyen muhterem Fethullah Gülen Bey de sükut duruşa geçti...

Başkan Obama. 18 yaşındaki silalısız bir zenciye polisin kurşun yağdırmasına isyan eden eylemcilere höykür babam höykürüyor, "Polise mukavemetin, çapulculuğun ve vandalizmi haklı bir gerekçesi olamaz. Bir trajediyi kılıf gibi kullanarak toplumun huzurunu bozmak kimsenin hakkı değil" diyor...
Missouri Eyalet Valisi Nixon. meydanı çapulculara bırakmayacaklarını, adalet için önce asayişin sağlanması gerektiğini söylüyor.
Fethullah Gülen Bey'den Gök kubbeyi hafiften titretecek bir ses seda henüz yok.

Taksim'de, Gezi olaylarının yıldönümünde CNN International muhabiri Ivan Watson, canlı yayın sırasında kimliğini izhar edemedi diye polis müdahalesine maruz kalınca bizim medya kahkahayı basmıştı.
Laf aramızda ben de dahildim buna ..
Amerika'da, göstericilerle polisin çatıştığı mıntıkaya girdiler diye Washington Post muhabiri, Huffington Post muhabiri, bilmem kimin foto muhabiri hem de yüzlerine silah doğrultularak, patır patır vere yatırılarak gözaltına alınır. Başka bir CNN muhabiri canlı yayında polis baskını yedi...
Bizim aktivist gazetecilerden değil kıs kıs gülüşmeler, şöyle duyarlı bir tıs dahi vok.

Tam da 'ifade özgürlüğünün, protesto hakkının, gösteri ve yürüyüş hürriyetinin demokrasilerde anlam ve önemi'ne dair şakır şakır şakıyacakken bakın bizimkilerden tıs mıs yok...
Zaten Hamburg'da, militan grupların eylemlerini durdurmak üzere Almanlar kısmi sıkıyönetim uygulamasına geçip üç kişinin kaldırımda yan yana yürütülmesini bile yasakladığında da sırra kadem basmışlardı. İlk kez olmuyor.
Vaktiyle Almanya'ya rezil olduğumuz yetmezmiş gibi şimdi de Amerika'ya rezil olduk.
Bu Ferguson patırtısında. Gezi gulgulesi kadar iyi bir sınav veremedik maalesef...
Bizim militan grupların sesi soluğu yine kesildi, işte tıs yok."

Akif Beki tüm yazıları