BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

Amerikalı yazar Tokat’tan ev aldı

Amerikalı yazar Katharine Branning, eski eserleri ve yeşilliği ile hayran kaldığı Tokat’tan ahşap bir ev aldı.<br/>Çay kültüründen yola çıka...

Abone ol

Amerikalı yazar Katharine Branning, eski eserleri ve yeşilliği ile hayran kaldığı Tokat’tan ahşap bir ev aldı.
Çay kültüründen yola çıkarak Türkiye’yi ve Türk insanını anlatan "Bir çay daha lütfen" kitabının Amerikalı yazarı Katharine Braning, Tokat’ın tarihi Sulu Sokak Çarşısı’ndan ahşap bir ev aldı. Evi tadilat aşamasında olduğu için Tokatlı bir misafirperverin evinde konuk olan Branning, Tokat Valisi Mustafa Taşkesen’i makamında ziyaret etti. Bir süre önce babasını kaybeden Vali Taşkesen’e başsağlığı dileyen Branning, Tokat’ta neden ev aldığını dile getirdi. Selçuklular’ın önemli bir kenti olan Tokat’ın kendi için ayrı bir yeri olduğunu ifade eden Braning, Gök Medresesi’ndeki çinilerden etkilendiğini ve kentin yaşayan bir müze gibi olduğunu söyledi. Braning, Tokat’ta yaz aylarında kitap yazmak için ilham almak üzere gelmeyi planladığını ifade ederek, “Benim için Tokat’ın en güzel zenginliği insanlar. Tokatlılar çok iyi bir insan. Ben tüm Türkiye’yi gezdim. Ama Tokatlılar muhteşem bir insan. Ben kitabımın iki hikayesi var Tokat insanları hakkında. Selçuk mimarisini çok seviyorum. Sivas ve Tokat muhteşem bir yer. Ali Tusi, Sulu Sokak benim için Şanzelize’den daha güzel. Tokat’ta doğası havası çok güzel. Müze muhteşem olmuş. Pazar’daki Hanı gördüm çok şaşırdım. Anadolu’daki hanlar çok farklı. Araştırma yaptım, Mahperi Hatun’un hikayesinden çok etkilendim. Halka hizmet etmiş güzel bir örnek benim için. Bundan dolayı onun hikayesinden Roman yazdım. Bu hafta sonu çıkacak” dedi.
Amerikalı konuğuna Kadriye diye hitap eden Vali Taşkesen, “Katharine telaffuz etmek komşuları için zor olacağı için kendisine bir şairimizin verdiği en yakın isim olan Kadriye diye hitap edeceğiz. Çokta güzel çağrışım yapıyor. Kadriye ismi kadir kıymet bilen anlamında. Türkiye’yi gezmiş güzelliklerini görmüş onun kadrini kıymetini tezahürü olarak güzellikleri yansıtma şinaslığında bulunmuş ve kitap yazmış” dedi.
Braning, Gök Medrese ne zaman açılacak sorusuna ise Vali Taşkesen, restorasyon çalışmalarının henüz başlamadığını ifade ederek, “Allah bilir, tam bir şey söyleyemiyoruz. Restorasyon çalışmaları henüz başladı. Başladıktan sonra ne zaman açılacağını söyleyebiliriz” diye cevap verildi.

DÜNYANIN TEK DOĞAL ÇAYI TÜRK ÇAYI
Vali Taşkesen’le birlikte çay içen Braning, dünyanın tek doğal çayının Türk çayı olduğunu söyledi. Türk çayının saf ve doğal olduğunu ifade eden Braning, Amerikalıların buzlu çay içtiğine dikkat çekerek, “Biz genellik buzlu çay içiyoruz. Türk çayı çok güzel buzlu çay yapar” şeklinde konuştu.
Mısır’da yaşanan olaylar ilgili soruya ise Braning, “Maalesef çok üzgünüm. İnşallah Suriye gibi halledilebilir. Ama Türkiye her şey iyi devam edecek, örnek olacak.”
Modern zaman seyyahı olarak değerlendirilen Amerikalı Katharine Branning, New York’ta French Institute Alliance Francaise de Başkan yardımcısı ve aynı zamanda enstitü içindeki kütüphanenin de direktörlüğünü yapıyor.
(İHA)