BIST 10.046
DOLAR 32,26
EURO 34,67
ALTIN 2.408,30
HABER /  GÜNCEL

Amerikalı senatörlerden CIA'ye işkence eleştirisi

Senato İstihbarat Komitesi'nin Demokrat üyelerinin yayımladığı raporda, 11 Eylül saldırıları sonrası uygulanan sorgu yöntemlerinin 'vahşi ve etkisiz' olduğu belirtildi.

Abone ol

11 Eylül 2001 saldırıları sonrası ABD Merkezi Haber Alma Teşkilatı'nın (CIA) El Kaide örgütü üyesi olduğu iddia edilenleri sorgulama yöntemleri Amerikalı senatörlerce çok sert bir dille eleştirildi.

Senato İstihbarat Komitesi'nin Demokrat üyelerinin 480 sayfalık özetini yayımladığı raporda, CIA'in 'sorgulama yöntemleri' adı altında tutuklulara sistematik olarak şiddet uygulandığını belirtiliyor.

Raporda, "Kullanılan yöntemler politikacılara söylendiğinden çok daha vahşiceydi..."Tutuklular çırılçıplak soyularak başlarına siyah çuvallar geçiriliyordu. Tamamen karanlık odalarda zincirleniyorlardı. Uyumalarına izin verilmiyor, kimi zaman çıplak halde koridorlarda sürüklenerek dövülüyorlardı" ifadeleri yer alıyor.

Amerikalı senatörler, tüm bu 'sorgulama' teknikleri ile herhangi bir somut istihbarat elde edilemediğine de dikkat çekiyor.