BIST 10.046
DOLAR 32,33
EURO 34,73
ALTIN 2.407,56
HABER /  GÜNCEL

Amerikalı kameraman Ebola'ya yakalandı

Batı Afrika ülkesi Liberya'da medya kuruluşları için serbest çalışan Amerikalı bir kameraman Ebola'ya yakalandığı için ABD'ye tedaviye yollanıyor.

Abone ol

Liberya'da çalışan bir kameraman Ebola tahlillerinin pozitif çıkması üzerine memleketi ABD'ye geri gönderiliyor.

33 yaşında serbest çalışan Amerikalı kameraman üç yıldır Liberya'da bulunuyor ve çalıştığı medya kuruluşları arasında en son Amerikan televizyonu NBC de yer alıyordu.

Bugüne değin dört Batı Afrika ülkesinde 3,300'ün üzerinde ölüme yol açan Ebola virüsü ilk kez bu derece yaygın bir salgına neden oluyor.

Virüsün ilk kez ABD'de tespit edilmesinin ardından Başkan Obama virüsün kontrol altında tutulması için Teksas eyaletine federal destek teklif etti.

Teksas'ta bulunan ve Salı günü Ebola tanısı konan Liberyalı adamın sağlık durumunun ciddiyetini koruduğu bildiriliyor.

İsmi açıklanmayan kameraman ise Ebola'ya yakalandığı tespit edilen ve hepsi Liberya'da bulunan dördüncü Amerikalı oldu.

Bundan önce üç Amerikalı yardım görevlisinde Ebola'ya rastlanmış ve hepsi tedavi için ayrı ayrı ABD'ye geri yollanmıştı. Bu üç kişinin durumunun iyileştiği söyleniyor.

NBC News Başkanı Deborah Turness, kameramanın Ebola'ya yakalandığını çalışanlara duyurduğu açıklamada, ''Mümkün olan en iyi tedaviyi alması için elimizden geleni yapıyoruz.'' dedi.

Teksas'ta ise sayılarının 100'e vardığı söylenen kişi Ebola vakasının ertesinde inceleme altına aldı.

Ebola tahlili pozitif çıkan ve durumunun ciddiyetini korduğu bildirilen Liberya vatandaşı Thomas Eric Duncan iki hafta önce akrabalarını görmek için Teksas'ın Dallas kentine gitmişti.

Batı Afrika'da ise vaka sayısının tırmanışı bu şekilde devam ederse bölge ekonomisini ve siyasetini ciddi şekilde etkilemesinden korkuluyor.

En çok Sierra Leone, Liberya ve Gine'de olmak üzere bölgede 7,178 Ebola vakası tespit edildi.

Önde gelen uluslararası hayır kurumu Save the Children (Çocukları Koruyun) sadece Sierra Leone'de Ebola salgınının saat başı beş yeni vaka ile büyüdüğünü açıkladı.

Ebola virüsüyle ilgili bilinenler şöyle:

  • Hastalığın belirtileri arasında yüksek ateş, kanama ve merkezi sinir sisteminin hasar görmesi öne çıkıyor
  • Virüs kan ve tükürük gibi vücut sıvıları ile bulaşıyorVirüsün bulaştıktan sonra öldürdüğü insanların oranı yüzde 90'a tırmanabiliyor. Fakat şu anki salgında ölümle sonuçlanan vaka oranı yaklaşık yüzde 70'de seyrediyor
  • Virüsün kuluçka dönemi iki ila 21 gün arasında değişiyor
  • Kanıtlanmış herhangi bir tedavi yöntemi ya da aşı mevcut değil
  • İshal ve kusmadan musdarip hastalarda su seviyesinin düşmemesi için önlemler alınırsa, hastalıktan kurtulma oranı artıyor
  • Batı Afrika mutfağında kimi yerlerde lezzetli bir besin olarak kabul edilen meyve yarasaları, virüsün ana taşıyıcısı olarak biliniyor