BIST 10.074
DOLAR 32,34
EURO 34,66
ALTIN 2.415,18
HABER /  DÜNYA

Amerikadan İrana son şans

ABD heyeti başkanı, İran'a yeni bir öneri paketi sunulacağını belirterek, "Bu öneri İran için son şans" dedi.

Abone ol

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (IAEA) Yönetim Kurulu olağan toplantısında konuşan ABD heyeti başkanı büyükelçi Gregory Schulte, ilerleyen günlerde İran'a yeni bir öneri paketi sunulacağını belirterek, ''Bu öneri paketi İran'ın son şansıdır'' dedi.

Konuşmasında IAEA Başkanı Muhammed El Baradey'in, İran'ın nükleer programına ilişkin son raporuna atıfta bulunan Gregory Schulte, "Raporda belirtildiği gibi İran yönetiminin, BM Güvenlik Konseyi'nin kararlarını ve IAEA'nın isteklerini yerine getirmeyerek nükleer tesislerinde uranyum zenginleştirme faaliyetlerini aralıksız sürdürdüğünü" söyledi.

Uranyum zenginleştirmenin nükleer silah üretimine giden yolda en önemli adımlardan biri olduğunu ifade eden Schulte, "İran'ın bu yoldaki kabiliyetini geliştirmek için her geçen gün nükleer silah geliştirme kapasitesini güçlendirdiğini" bildirdi.

Schulte "İran yönetiminin Pakistanlı nükleer fizikçi A.Q.Han şebekesiyle bağlantısının tüm ayrıntılarının da yine IAEA tarafından ortaya çıkarıldığını" belirterek, "Nükleer tesislerinde askeri boyutlu faaliyette bulunduğu yolunda güçlü kanıtlar bulunan İran yönetiminin, BM Güvenlik Konseyi'nin kararlarını ve IAEA'nın işbirliği isteklerini yerine getirmesini beklediklerini" kaydetti.

Schulte, AB Ortak Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Javier Solana'nın, ilerleyen günlerde Tahran'a götüreceği öneri paketinin içeriğini ise açıklamadı.

Kurumun Viyana'daki merkezinde önceki gün başlayan toplantısının yarında süreceği ve İran'ın nükleer enerji programına ilişkin gelişmelerin ele alınacağı bildirildi.