BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  DÜNYA

Amerika’da Zimmerman gösterileri büyüyor

ABD’de siyahi genç Trayvon Martin’i öldüren George Zimmerman’ın suçsuz bulunarak serbest bırakılması sonrası Washington’da yüzlerce kişi Fed...

Abone ol

ABD’de siyahi genç Trayvon Martin’i öldüren George Zimmerman’ın suçsuz bulunarak serbest bırakılması sonrası Washington’da yüzlerce kişi Federal Mahkeme önünde toplanarak protesto gösterilerinde bulundu.
500’den fazla kişi Federal Mahkeme önünde taleplerini duyurmak için siyahi Amerikalıları ekonomik boykota çağırdı. Konuşmacılar ayrıca “yerini koru” olarak adlandırılan ve kişilerin ölüm tehdidi hissine kapıldıkları anda bile ateş edebilme hakkına sahip olmasını sağlayan yasanın kaldırılmasını istediler. Bakanlık önünde toplanan bazı göstericilerin ise üzerinde “Adalet yok, Barış yok” yazan kıyafetler giyerek protesto gösterilerinde bulundukları dikkat çekti. Protestocular ayrıca “Eğer zamanında yapmayacaksan suç işleme” ve “Boykot Florida” yazan dövizler taşıyarak kararı protesto ettiler. Siyahi genç Martin’in birçok akrabası da gösteride yer alırken Martin’in öldüğü gece yanında bulunan içecek ve bazı eşyaların benzerini getiren yeğenleri siyahi gencin masum olduğunu ifade ettiler.
Hezekiah Baxter adlı bir gösterici açıklamasında, “Biliyorum o unutulmadı. Burada milyonlarca insan Trayvon Martin. Her zaman dik durmalıyız” şeklinde konuştu. Maryland’dan gelen Erin Lews ise göstericileri “Adalet Topluluğu” olarak adlandırarak, “Eylemimiz harekete geçti. Her yerde büyük gruplar var. Fakat biz birlikte olduğumuz sürece mesajımız duyulacaktır” şeklinde konuştu. Göstericiler Martin’in yanı sıra kocasıyla tartıştığı sırada uyarı için duvara ateş açan ve 20 yıl cezaya çarptırılan siyahi Marissa Alexander için de gösterilerde bulundular. Alexander için koruma verilmesi gerektiğini ifade eden göstericiler 3 çocuk annesi kadını da kendilerine bir sembol olarak gördüklerini ifade ettiler. Gösteriler sonrası açıklama yapan Federal Mahkeme avukatlarından Eric H. Holder ise konuyu araştıracaklarını dile getirdi.
26 Şubat 2012 akşamı kendi mahallesinde gönüllü gece devriyeciliği yapan George Zimmerman, Trayvon Martin’i görünce şüphelenerek polisi aramış ve daha sonra da takip etmeye başlamıştı. Zimmerman’ın kendisini takip etmesi sonrası ikili arasında çıkan tartışmada Zimmerman silahını çıkararak Martin’i vurmuştu. Daha sonraki haftalarda Zimmerman’ın tutuklanmaması sonrası ABD’de büyük tepkiler oluşmuş ve sorgulamalar sonucunda Zimmerman’ın nefsi müdafaa için Trayvon’u vurduğu ifade edilmişti. Bir hafta kadar önce 6 kadın jüri tarafından verilen karar sonrası Zimmerman suçsuz bulunarak serbest bırakılmıştı. Karar sonrası ise günlerdir ABD’deki birçok eyalette Zimmerman’ın serbest bırakılması protesto ediliyor.
(İHA)